Israëlische pianist Boris Giltburg winnaar Koningin Elisabethwedstrijd


Boris Giltburg, de 28-jarige Israëlische pianist, werd vannacht om één uur, uitgeroepen tot winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd, een van de meest prestigieuze muziekconcours ter wereld. Aan de eerste prijs hangt een geldbedrag van 25.000 euro vast. Giltburg won ook de VRT-publieksprijs goed voor 2.500 euro. De tweede prijs ging naar de jongste finalist, de 21-jarige Rémi Geniet en de Poolse pianist Mateusz Borwiak werd derde.

Giltburg werd geboren in Moskou maar woont in Tel Aviv. Zijn talent werd al eerder opgemerkt want in 2011 won hj de 2de prijs in de Arthur Rubinstein Piano Master Competition.

Het werd afgelopen woensdag snel duidelijk dat Boris Gilbert met zijn feilloze en bijzonder inspirerende uitvoering van het derde pianoconcerto van Rachmaninoff de lat te hoog gelegd had voor de andere deelnemers. Ook zijn vertolking van het opgelegde werk overtrof die van de andere kandidaten. Giltburgs concertfinale werd bijgewoond door Jacques Revah, de Israëlische ambassadeur in ons land.

Het aanwezige publiek was door het dolle heen en Giltburg kreeg een oorverdovende staande ovatie. Tegen Thomas Vanderveeken (VRT) zei de laureaat van de 76ste editie van de KE-wedstrijd: “Het is ongelooflijk. Dit voelt fantastisch. Mijn prestatie moet in de smaak gevallen zijn bij de jury. Ik ben de jury bijzonder dankbaar. Ik heb mijn optreden als een concert beschouwd en dat heeft gewerkt. Dit kan mijn leven veranderen, ik ga proberen deze overwinning te koesteren en er zo veel mogelijk uit te halen”.

Laureatenconcerten
Boris Giltburg en de twee andere laureaten zijn te horen met deFilharmonie op do 13 juni 2013 20:00, CCHasselt in Hasselt; op vr 14 juni 2013 20:00, CC De Spil in Roeselare, op ma 17 juni 2013 20:00, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, op do 20 juni 2013 20:00, Muziekcentrum De Bijloke Gent in Gent, op vr 21 juni 2013 20:00, deSingel in Antwerpen en op za 22 juni 2013 20:00, Concertgebouw Brugge in Brugge