Artsen Zonder Grenzen en Orde der geneesheren niet akkoord met stellingname Belgische dokters in Gaza-conflict

Artsen Zonder Grenzen is het niet eens dat Belgische dokters een anti-Israëlisch standpunt innemen (zie hier) in het huidig conflict tussen Israël en de Palestijnse terreurbeweging Hamas en zal zich daarom ook niet aansluiten bij de duidelijk gekleurde oproep tegen Israël.

Christof Godderis, woordvoerder van AzG, zei tegen Joods Actueel dat zijn organisatie “weigert eender welk standpunt pro of tegen een betrokken partij in te nemen, en dat in elk conflict. Dat staat trouwens ook in onze statuten en missieverklaring.”

Orde der Geneesheren

Een lid van de deontologische raad van de Orde der Geneesheren liet aan Joods Actueel weten dat de ondertekenaars met hun petitie de deontologische regels overtreden. De man wil liever anoniem blijven omdat de orde mogelijk de zaak zal onderzoeken. “Je mag zoveel kritiek hebben als je wil, maar je mag daarvoor je functie niet gebruiken of misbruiken”.

“En waar waren deze artsen toen het conflict in Syrië uitbrak? Of bij alle andere conflicten in de wereld. Door enkel te protesteren als Israël erbij betrokken is maken deze artsen zich sowieso verdacht. Dan spreken we nog niet over de eenzijdige informatie in hun oproep waar het lijkt alsof Israël uit het niets deze militaire operatie heeft ingezet terwijl de reden voor het offensief de jarenlange raketbeschietingen zijn, dat weet toch iedereen”.

Advertentie

Ambulances gebruikt door Hamas

“Ook wordt in de open brief niet gesproken over het gebruik van ziekenhuizen door Hamas om raketten te stockeren, het gebruik van deze gebouwen om van daaruit te schieten of de misbruik van ambulances door gewapende strijders.” Dat de brief van de dokters daar niet over spreekt is een perversie van de waarheid.”

Zie ook de video hierboven waarbij gewapende strijders gebruik maken van een ambulance.