Nu online: Kieskompas verkiezingen Israël

Schermafbeelding-2015-03-03-om-18.01.43

Op welke Israëlische partij zou jij stemmen? Iedereen in Israël en daarbuiten kan vanaf nu terecht voor een vrijblijvend advies op www.israel.electioncompass.org voor het Kieskompas van de komende Israëlische parlementsverkiezingen. In de korte tijd dat het Kieskompas voor Israël online staat hebben al ruim 100.000 mensen de site bezocht. Het Kieskompas is beschikbaar in het Hebreeuws, Arabisch en Engels.

Bron: joods.nl

Op 17 maart gaat Israël naar de stembus om een nieuw parlement (de Knesset) te kiezen. Om de Israëlische kiezers te helpen met het maken van een gefundeerde keuze heeft Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam een speciale online stemhulp voor deze verkiezingen ontwikkeld.

Net als bij de vorige verkiezingen in 2013 is het politieke landschap zeer beweeglijk. Verschillende partijen hebben zich samen gevoegd om een grotere kans te krijgen op de macht. Tegelijkertijd heeft Israël te maken met zeer grote uitdagingen die allemaal een rol zullen spelen bij de komende verkiezingen. Veiligheid is daarbij een belangrijk issue, maar voor veel kiezers is het economisch oogpunt minstens zo belangrijk. Daarmee belooft dit een zeer interessante en belangrijke verkiezingen te worden.

Advertentie

Het Israëlische Kieskompas bestaat uit dertig stellingen die de belangrijkste verkiezingsthema’s omvatten. Hierbij komen thema’s aan bod als veiligheid, economie en religie. Door het beantwoorden van de dertig stellingen worden de bezoekers in het Israëlische politieke landschap geplaatst, te midden van de deelnemende partijen. Op deze manier wordt duidelijk zichtbaar welke partijen dichtbij de gebruiker staan, en welke juist niet. Vervolgens kunnen alle partijstandpunten met één klik tot in detail worden bekeken.

Zoals altijd werkt Kieskompas samen met gerenommeerde wetenschappers uit zowel Nederland als Israël om de stellingen voor het Kieskompas te ontwikkelen en wetenschappelijk verkiezingsonderzoek te doen. Op basis van de beantwoorde stellingen kan Kieskompas analyseren welke onderwerpen het meest controversieel zijn en waarover een brede consensus ontstaan. Kieskompas is actief in meer dan veertig landen en staat onder leiding van politicoloog André Krouwel.