Likudpartij van Benjamin Netanyahu is de uitgesproken winnaar van de verkiezingen

F150317MA322
Een jubilerende Netanyahu (foto: Miriam Alster/FLASH90 )

Zowel de opiniepeilingen in de dagen voor de verkiezingen, als de exit polls die vlak na het einde van de stembusgang werden vrijgegeven zaten er fors naast. Met 99,8% van de stemmen geteld is het duidelijk dat de Likudpartij van huidig premier Benjamin de overwinnaar is geworden van de verkiezingen in Israël.

De resultaten zij als volgt:
Likud 30
Zionist Union 24
Yisrael Beitenu 6
Yesh Atid 11
Habayit Hayehudi 8
Arab list 14
Shas 7
Yahad 0
United Torah Judaism 6
Meretz 4
Kulanu 10

Het lijdt dan ook geen twijfel dat premier Netanyahu een nieuwe ambtstermijn tegemoet gaat met een centrumrechtse coalitie. Ook wie de coalitiepartners zullen worden is al vrij goed duidelijk. Met Habayit Hayehudi, Yisrael Beitenu, Shas, UTJ en Kulanu zou de regering met 67 zetels over een ruime meerderheid beschikken in de Knesset, het Israëlisch parlement.


Meer analyses leest u in de volgende editie van Joods Actueel die op 25 april verschijnt.