Neem ook deel aan ’the shabbos project’, dit weekeinde (11 nov) in Antwerpen

Ook dit jaar vieren joodse gemeenschappen overal ter wereld ’the shabbos project’, een sabbat waarbij alle joden – zowel religieus als niet-praktiserend – worden uitgenodigd om de wekelijkse joodse rustdag, de sabbat, in ere te houden. Het was de Zuid-Afrikaanse opperrabbijn Warren Goldstein die in 2013 de bezieler was van het initiatief dat ondertussen in 85 landen en 919 steden wordt gehouden.

Ook joods Antwerpen organiseert verschillende activiteiten zoals een “challah-bake”, havdalah concert en sabbatmaaltijden op vrijdagavond en zaterdagmiddag. “En ook jullie worden allemaal van harte uitgenodigd om hier aan deel te nemen”, aldus Yossi Weiss in een bericht voor alle Joodse lezers van Joods Actueel.

klik voor groter beeld

“Op vrijdagavond is er een mooie sabbatmaal met hartverwarmende toespraken, gebed en gezang en liefde voor elkaar en voor de traditie”. Deelnemen kan kosteloos door contact op te nemen via e-mail op weissmfg@gmail.com of op het nummer 0472 22 31 22″

Bekijk alvast de poster hiernaast, meer info over alle activiteiten treft u op de lokale Facebookpagina van de organisatie.

Achtergrond

Advertentie

“In 2013 was het project nog maar heel beperkt”, vertelt rabbijn Goldstein, “en toch hebben toen 70% van alle Zuid Afrikaanse joden hieraan meegedaan. In 2014 waren er wereldwijd reeds één miljoen deelnemers. Over een paar weken gaat het weer gebeuren. Op vrijdagmiddag 11 november zullen 2 miljoen joden de boodschap brengen dat de sabbat in ere houden een tijdloze gedachte is.”

Voor diegenen die onbekend zijn met de gang van zaken in een synagoge. Deze tekst is opgesteld om u welkom te heten en u enigszins vertrouwd te maken met de gebeurtenis.

En op deze pagina vindt u veel achtergrondinformatie over sabbat avond (vrijdag) met verschillende handige PDF ’toolkits’ om af te drukken.

Op de website van the shabbos project Nederland (http://www.shabbosnl.org/) lezen we volgende tekst:

Wat willen we bereiken met en voor die 2 miljoen mensen?

* de sjabbat houden van vrijdagmiddag zonsondergang tot motsae shabbat als het donker is geworden

* de sjabbat beschouwen als een totaalconcept. Waardoor we in aanraking komen met al de pracht van de sjabbat maar ook met de details die een gevolg zijn van het concept van sjabbat zelf

Advertentie

* een eenheid scheppen, gevormd door ons allen waar ook ter wereld als een grote warme en elkaar liefhebbende familie

* we gaan alle zorgen en problemen van de week naast ons neerleggen en van ons afzetten, daarvoor in de plaats krijgen we inspiratie inhoud spiritualiteit en nieuwe betekenis.

* We laten zien wat ons rijk en schitterend geestelijk erfgoed betekent en ontdekken weer wat de gift die ons hashem gaf in de vorm van sjabbat, eigenlijk betekent.

Soms krijgen we te horen maar ik weet niet hoe dat moet ik kan het niet, daarvoor staan we klaar. We willen u graag helpen. We verwijzen u eerst naar de website van het Shabbos project. Daar vind u twee gratis downloads. U vindt daar de unofficial guide met alles om een mooie sjabbat voor te bereiden. Daarnaast vind u daar ook een sjabbos toolkit . deze toolkit neemt u stap voor stap door de sjabbat zelf.