Twee opmerkelijke documentaires, een achterhuis in Axel en een echte ‘Peereboom’

“Een Achterhuis in Axel” en “ een echte Peereboom” zijn de titels van een tot de verbeelding sprekend dubbelportet van twee Joodse families die nog geen weet hadden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Uniek is dat de verhalen worden verteld aan de hand van de collectie 8 mm-films van  uiterst persoonlijke zwart-witbeelden. Een even vrolijk als schrijnend verslag van een bewogen tijdperk. De twee nieuwe documentares van Rebecca van Wittene worden respectievelijk op vrijdag 4 mei en zaterdag 5 mei uitgezonden maar zijn ook te zien op de livestream van omroep Zeeland. 

Door terug te blikken met familieleden en ooggetuigen krijgen de oude beelden, in het licht van vandaag, een nieuwe betekenis. Zo wordt ook een universeler verhaal verteld: over hoe ontwrichtend een oorlog is en hoezeer die nog doordendert in de levens van de naoorlogse generatie. De documentaires gingen onlangs in première in het bevrijdingsmuseum Zeeland en worden op 4 en 5 mei a.s. op televisie uitgezonden door Omroep Zeeland. In de volgende editie van Joods Actueel verschijnt een uitgebreid artikel over deze bijzondere gebeurtenissen. e

Practische informatie
Vrijdag 4 mei: “Een echte Peereboom”, duur: 40 minuten (20.30 uur en 22.00 uur)
Zaterdag 5 mei: “Een achterhuis in Axel”, duur: 40 minuten (20.30 en 22.00 uur)
Livestream: www.omroepzeeland.nl/livetv