Antwerpenaar vreest AEL-Rellen

b004_checkpoint

Door de uit de hand gelopen betoging van de Arabisch Europese Liga (AEL) durven veel Joden in Antwerpen zich vandaag niet meer op straat te vertonen in de buurt van de demonstranten. Ze vrezen vandalisme en geweld. Een interne sms-dienst in de Joodse gemeenschap van Antwerpen waarschuwt Joodse mensen om de buurt van de Turnhoutsebaan en de Diamantwijk te mijden. Dat meldt Michael Freilich van Joods Actueel.

Ook Vlamingen
“De betogers moeten beseffen dat Antwerpse Joden ook Vlamingen zijn en geen Israëlische militairen. Zij hebben op zich niks te maken met wat er zich momenteel in de Gaza-strook afspeelt”, verklaart Freilich. Volgens hem leeft de angst bij de Joodse gemeenschap dat de situatie kan escaleren. “Dit hebben we niet meer gezien sinds 2003, toen het ook uit de hand liep”, zegt de hoofdredacteur van het Joodse maandblad. Politieke reactie kwam er voorlopig niet, maar Freilichs’ telefoon staat roodgloeiend met ongeruste mensen die niet weten wat te doen.

Beschadigingen
Bij de betoging van vandaag werden er beschadigingen aangericht, ook in de Antwerpse diamantwijk, waar veel Joden wonen en werken. Vandaag is er wel geen activiteit in de sector, volgens Freilich. De meeste winkels zijn gesloten. Inmiddels verplaatsen de relletjes van geïsoleerde groepjes betogers zich weer naar Borgerhout en de buurt van de Turnhoutsebaan. De politie is massaal aanwezig. De Lijn besliste eerder al om de bussen en trams in de buurt van de amokmakers om te leiden.

Hamas-vlaggen
De Joodse gemeenschap is ook niet te spreken over de aanwezigheid van Hamas-vlaggen op de betoging voor het stopzetten van de bombardementen in de Gazastrook in Brussel. Volgens Freilich is de groene vlag met witte tekst van Hamas in België een verboden symbool van een terroristische organisatie. “Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten”, zegt Freilich. “Wij als gemeenschap zijn ook tegen geweld, al moet wel de kanttekening gemaakt worden dat alles is begonnen door de raketaanvallen van Hamas op Israël.”

Advertentie

Terroristen
Verschillende protestanten in Brussel dragen de bekende Hamas-vlag. De Joodse gemeenschap is erg geschrokken dat dit wordt toegelaten. “Hamas is en blijft officieel een niet-toegelaten organisatie van terroristen”, zegt Freilich. Hij begrijpt niet dat de initiatiefnemers van de protestmars het symbool toelaten. “11.11.11 zou hier iets tegen moeten doen. Het is trouwens ook opvallend dat de manifestanten betogen tegen het geweld op de Palestijnen, maar dat het leed van de Israëli’s niet wordt vermeld.” (belga/lpb)

http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/583783/2008/12/31/Joden-durven-niet-meer-op-straat-komen-in-Antwerpen.dhtml