Hamasleider Nizar Rayan gedood

Rayan behoort tot de tenoren van de meest radicale vleugel van Hamas en was de verbindingsman tussen de politieke en militaire arm van de beweging. Hij werd gedood in de woning die hij deelde met één van zijn vier vrouwen, samen met vier andere mensen. De woning werd getroffen door een raket.  Het bericht is nog niet bevestigd door de Israëlische autoriteiten. 

Nizar Rayab is  (was)  een uitgesproken voorstander van hernieuwde zelfmoordaanslagen op Israëlische doelen. De 49-jarige Rayan, een hoogleraar islamitisch recht, behoorde tot de topvijf van Hamas. Het was bekend dat hij nauwe banden onderhield met de gewapende vleugel van Hamas en hij dwong in Gaza respect af omdat hij meevocht in confrontaties met de Israëlische strijdkrachten. In 2001 stuurde hij een van zijn zonen op een zelfmoordmissie waarbij twee Israëlische kolonisten in Gaza werden gedood.

Rayans huis was een van de vijf die donderdag door het Israëlische leger werden geraakt van de in totaal twintig doelen. Volgens Israël worden in de huizen van Hamas-leiders raketten en andere wapens bewaard. Bij luchtaanvallen werden donderdag nog zeven andere Palestijnen gedood. Nog een Palestijn overleed die dag aan zijn eerder opgelopen verwondingen. Het Parool