EU-voorzitter: Israël’s grondoffensief geen aanval

Praag – De nieuwe voorzitter van de Europese Unie , de Tsjechische  Republiek zei vandaag dat een Israëlisch grondoffensief in Gaza een verdedigende en geen aanvallende actie is.

“Op dit moment en in het licht van gebeurtenissen de voorbije  dagen kunnen we begrip op brengen voor deze stap als een verdedigende actie die geen aanvallend karakter heeft,”

… zei de Tsjechische woordvoerder Jiri Potuznik namens de EU-voorzitter. De Tsjechische minister van buitenlandse zaken Karel Schwarzenberg leidt een EU-delegatie in de regio op zondag en Potuznik liet eveneens  weten dat de EU-voorzitter wil wachten op de resultaten van dat bezoek.

VS-President Georges Bush bestempelde vrijdag de raketaanvallen van Hamas als terroristisch en benadrukte zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza waarbij hij een vredesakkoord enkel  acceptabel acht als ook de toevoer van gesmokkelde wapens naar deze terreurgroepen stopt.