[Analyse] Geen internationale steun voor Hamas: isolering totaal

VN secretaris Ban Ki-moon
VN secretaris Ban Ki-moon

Een inderhaast bijeengeroepen spoedvergadering de voorbije nacht van de Verenigde Naties heeft niets opgeleverd. Lees hieronder het artikel van onze redacteur Hugo Van Minnebruggen

Een motie van Libië op een onmiddellijk staakt het vuren in Gaza botste op een weigering van de Verenigde Staten, die bij monde van VS-afgevaardigde bij de VN Alejandro Wolff, het standpunt van de VS beklemtoonde dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen tegen de al acht jaar durende raketaanvallen van Hamas op willekeurige doelen in Zuid-Israël. Steun komt er ook niet van een verdeeld Palestina, sinds Hamas 18 maanden geleden de macht greep in Gaza en haar broeders van Al Fatah met geweld uit de Gazastrook verdreef.

Mahmoud Abbas van Al Fatah die sindsdien enkel de Westbank controleert en Hamas enkel Gaza in handen heeft, veroordeelde eerder deze week de totaal onzinnige terreurdaden van Hamas en heeft begrip voor de huidige grondoperatie Cast Lead die het Israëlische leger (IDF) gisteravond heeft ingezet. Ook Hezbollah heeft laten weten geen nieuwe confrontatie te zoeken met Israël. Binnen enkele maanden zijn het namelijk verkiezingen in Libanon en Hezbollah wil de oppositie in dat land niet tegen zich in het harnas jagen. Ook andere Arabische landen zoals Syrië en Iran zijn niet geneigd Hamas militair te steunen.

qassam De belangrijkste bekommernis van de meeste landen – en dat zowel in het M-O als in de rest van de wereld – gaat terecht uit naar de burgerbevolking in Gaza. De Arabische landen hebben aangeboden om medische hulp te zenden naar de burgerbevolking in Gaza. Dat is de enige steun waar op dit ogenblik Gaza mag rekenen van de landen uit het M-O. Een duidelijkere veroordeling van het regime van Hamas kan haast niet meer.

Advertentie

De burgerbevolking van Gaza beschermen is ook de bekommernis van Israël die er alles aan doet om het aantal burgerslachtoffers tot het absolute minimum te beperken. Het IDF verspreid zelfs pamfletten om de bevolking te waarschuwen waar en wanneer er een aanval te verwachten valt.

“Niet de bevolking van Gaza is onze vijand. De burgers zijn evengoed het slachtoffer van het dictatoriale regime van Hamas,”

… sprak Mark Regev, de woordvoerder van de Israëlische regering. Regev beklemtoonde nogmaals dat “vanaf het ogenblik dat wij de lanceerinstallaties van Hamas hebben vernietigd en de veiligheid van onze burgers in Zuid-Israël opnieuw kunnen verzekeren, is wat ons betreft de operatie succesvol geweest. Als we dat doel reeds morgen of overmorgen hebben bereikt, is de operatie voorbij en trekken we ons terug uit Gaza. Ons enige doel is onze burgers in Zuid-Israël te beschermen.”

Samengevat: Hamas staat er helemaal alleen voor en heeft zichzelf door haar terreur totaal geïsoleerd van de rest van de Arabische wereld. Hamas kondigde aan “te vechten tot de laatste man en tot de laatste adem’. “De terreurorganisatie Hamas heeft ook geen andere keuze want anders houdt zij op Hamas te zijn,” zei een commentator op BBC-World deze ochtend. Het belooft een harde en langdurige strijd te worden…. Ook vannacht slaagde Hamas er opnieuw in om weer 10 raketten af te vuren op Zuid-Israël, en zopas vielen er weer enkele projectielen in de Negevwoestijn, maar gelukkig zonder slachtoffers te maken.