Pro-Israëlische demonstratie in Parijs: 12.000 deelnemers

Parijs zondag 4 januari – Duizenden deelnemers waarvan sommigen gehuld in een Israëlische vlag demonstreerden in Parijs afgelopen zondag om hun steun te betuigen aan de Israëlsische zelfverdedigingsacties in Gaza. De demonstratie kwam een dag na een pro-Palestijnse betogingen. Warm ingeduffeld vanwege het koude vriesweer verzamelden de 12.000 deelnemers in een straat in de nabijheid van de Israëlische ambassade liet het CRIF een joodse koepelorganisatie in Frankrijk weten.

bernheim

“Israël vecht enkel voor zijn vrijheid en voor een veilig bestaan voor haar burgers”  zei de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim tegen de massa. “Er is geen enkel verlangen om een ander volk te vernietigen”.

Bernheim zei verder nog dat Joodse en Islamitische burgers in Frankrijk hun vertrouwensrelatie met elkaar moesten in stand houden. Hij gaf  ook uiting van zijn bezorgdheid over het lot van de Frans-Israëlische soldaat Gilad Shalit die sinds 2006 door Palestijnse militanten in Gaza wordt gegijzeld.

Frankrijk is het thuisland van zowel de grootste Joodse als van de grootste moslimgemeenschap in Europa. Ook in het verleden zorgden  conflicten in het Midden-Oosten voor moeilijke situaties in Frankrijk