Hevige gevechten in Gaza, 3 IDF soldaten gedood door friendly fire

Van links naar rechts: Korp. Yosef Muadi, 19, Kap. Jonathan Netanel, 27 en Serg. Nitai Stern, 21
Van links naar rechts: Korp. Yosef Muadi, 19, Kap. Jonathan Netanel, 27 en Serg. Nitai Stern, 21

Gisteravond braken hevige gevechten uit tussen Israëlische troepen en Palestijnse strijders van Hamas en de Islamitische Jihad. In de oostelijke wijk Shejaiya werden drie Israëlische soldaten (zie afb.) van de Golan Infanterie Brigade gedood en twintig anderen gewond toen een IDF-tank het gebouw, dat ze op dat ogenblik uitkamden naar Palestijnse strijders, onder vuur nam en een tankgranaat temidden de infanteristen explodeerde.

Het nieuws werd bekend gemaakt door de Arabische zenders al-Jazeera en al-Arabiya maar werd intussen bevestigd door Haaretz. Eén van de gedode soldaten is de 19-jarige korporaal Yosef Muadi uit Haïfa die was ingedeeld bij Bataljon 13 van de Golan Brigade. Yosef wordt deze namiddag begraven in de Druzengemeenschap van Yarka in Galilea. Ook de bataljonscommandant kolonel Oren Cohen werd zwaar gewond.

Dit incident is de zwaarste slag die het IDF tot nog toe moest incasseren in de nu al tien dagen durende Operatie Cast Lead in Gaza. Avid Pelef, brigadecommandant van het IDF, werd licht gewond door een tankgranaat maar weigerde zich te laten evacueren voor verzorging. Hij beval de onmiddellijke evacuatie van alle gewonden soldaten en stuurde nog eerst de coördinaten door naar de IDF-artillerie en de Israëlische luchtmacht, die meteen de vijandelijke doelen onder vuur namen, vooraleer hij zich terugtrok van de gevechtsscène om zich de eerste zorgen te laten toedienen.