Voodoo priesters offeren haan en bidden voor vrede in het M-O

Abomey (Benin), 10 januari ’09. De Veiligheidsraad heeft met zijn oproep voor een staakt-het-vuren nog geen resultaat bereikt in de Gazastrook. Maar uit het West-Afrikaanse Benin komt onverwachte hulp. Voodoo priesters in Benin hebben deze zaterdag offers gepleegd en de goden en voorouders aangeroepen om alzo een halt te roepen aan het Israëlisch-Palestijnse conflict en andere oorlogen in Afrika en elders in de wereld.

Voordoo dansers in Benin
Voodoo dansers in Benin

Het kleine West-Afrikaanse Benin zit gesandwiched tussen Togo en Nigeria en is het huis van de oude Voodoo godsdienst, die later werd overgebracht door slaven naar het Amerikaanse continent waar de cultus in verschillende vormen in landen zoals Brazilië, Haïti en Cuba nog steeds wordt beoefend.

Zich richtend tot zijn volgelingen op Abomey, 145 ten noorden van Cotonou, verwees voodoo hoog priester Dah Aligbonon tijdens de plechtigheid ter ere van de nationale voodoo-dag in Benin, een festival waar telkens honderden buitenlandse bezoekers op afkomen. “Alle oorlogen die wij moeten doormaken vinden hun oorsprong voor het grootste deel in religieuze misverstanden”, sprak Dah Aligbonon. Na het slachten van een haan, liet de voodoopriester het bloed over de grond vloeien om God en de voorouders te eren, en aanriep hen om het conflict in Gaza, Somalië en Congo te beëindigen en tegelijk ook overal elders waar de vrede wordt bedreigd.

Alle beetjes helpen. En nu maar hopen dat het werkt…