Sinds begin operatie: raketten afgevuurd vanuit Gaza 50% gedaald

Updated: Palestijnse militanten hebben ook vandaag – maandag – vanuit de Gazastrook opnieuw 13 raketten afgevuurd op willekeurige doelen in het westelijk deel van de Negev woestijn, waarvan één directe hit op een woonhuis in Ashkelon. De vijf bewoners konden zich net op tijd in veiligheid brengen zodat het enkel tot materiële schade beperkt bleef. Een aantal personen werden in shock opgenomen in het ziekenhuis. Enkele raketten raakten Sderot en Beersjeba. Een andere raket vanuit Gaza explodeerde in open veld nabij Kiryat Gat, maar zonder veel schade te veroorzaken noch burgers te verwonden.

ashk01

Gisteren zondag 11 januari telde het IDF nog 22 inslagen waarvan één neerdonderde in de speeltuin van een schoolgebouw in Ashdod. Nog een geluk dat de school op tijd ontruimd werd. Zaterdag werden er nog 21 inslagen geteld waarbij in totaal 14 burgers gewond werden. In Ashkelon werd een man licht gewond voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis, nadat een Qassamraket zijn flat in een appartementsgebouw in het centrum van de stad had geraakt (afb. rechts).

De laatste dagen lijken de raketaanvallen gevoelig af te nemen vergeleken met bv. een week geleden toen op zondag 4 januari er door Palestijnse terroristen vanuit de Gazastrook nog 45 Qassamraketten en Katoesjagranaten werden afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël.

Majoor-generaal Amos Yadlin, chef van de militaire intelligentiedienst, zei dat de capaciteit van Hamas om raketten af te vuren aanzienlijk is verminderd, doordat de aanvoer van nieuwe munitie problematisch wordt en vele Hamasstrijders werden uitgeschakeld sinds het begin van Operatie Cast Lead, nu 17 dagen geleden. Een voorzichtig optimisme dus maar het doel van Israël, haar burgers te beschermen tegenover de terreur uit de lucht vanuit Gaza, werd helaas nog niet bereikt