VIDEO: Egypte dwarsboomt plannen Karel De Gucht

De grote ‘hulpoperatie’ vorige week aangekondigd door Karel De Gucht gaat niet door. Onze minister van Buitenlandse Zaken verklaarde eind vorige week nogal ’triomfantelijk’ dat België als eerste land een plan had opgezet om gewonde kinderen uit Gaza naar Europa te evacueren. Op zich  een mooi initiatief die iedereen kan steunen. Maar nu blijkt dat De Gucht zonder de waard, in dit geval Egypte, heeft gerekend. Een Belgische C-130 vloog naar het Egyptische Sharm-el-Sheikh, zo’n 70 km van Gaza verwijderd. Egypte houdt echter de grens met Gaza gesloten.

Lees analyse en bekijk videoclip

President Moebarak en diens minister van BZ benadrukten eerder al het belang van een Israëlische overwinning in dit conflict.Indien België gewonde kinderen evacueert zouden allicht snel een hele reeks landen hetzelfde willen doen. Maar op diplomatieke basis compliceert dit de zaken want hoe meer partijen rechtstreeks of onrechtstreeks bij het conflict verbonden zijn, hoe moeilijker de situatie wordt. Ook vreest Egypte dat wanneer veel gewonden kinderen in Europa worden opgenomen, dit de druk op Israël om de militaire operatie te stoppen nog zal verhogen. Iets dat het duidelijk niet wenst. En daar zit Karel De Gucht dan met al zijn goede intenties. Het is niet de eerste blunder van De Gucht als Buitenland minister. In dit conflict maakt hij ons land dus ook belachelijk door in een complexe situatie de regionale belangen niet goed in te schatten vooraleer over te gaan tot actie. In Engels is daar een goede term voor, shooting from the hip, lijkt wel cool, maar is niet altijd efficiënt.

De SPa reageerde al woedend op het nieuws dat de evacuatieplannen niet doorgaan en richtten hun pijlen hierbij, terecht, op de minister van Buitenlandse Zaken die vorige week een heel ander verhaal vertelde

Advertentie

Bekijk VRT clipje hier