Katoesjaraketten in Beersjeba: 9 gewonden waarvan 2 ernstig

Katoesjaraketten
Katoesjaraketten

Omstreeks 16u00 (Belgische tijd) sloegen tegelijkertijd twee Katoesjaraketten in Beersjeba, ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Gazastrook. Eén was een directe hit op een auto. Negen burgers werden gewond,  waarvan twee personen – onder hen één kind – ernstige blessures opliepen.  Meer gegevens ontbreken voorlopig. Vandaag vielen reeds bijna 30 raketten en mortiergranaten op Zuid-Israël.

Het betreft hier een verbeterde versie Katoesja mortiergranaat die in China wordt gefabriceerd. Deze Chinese Katoesjas lijken erg veel op de in de Sovjet-Unie gemaakte 122 mm Katoesjaraket die veel gebruikt werd door de Hezbollah tijdens de 2de Libanon oorlog en is een geperfectioneerde versie van de Iraanse Katoesja die eveneens nog altijd door Hamas wordt gebruikt. Katoesja’s worden vanaf een lanceerinstallatie afgevuurd (zie afbeelding).