[VIDEO] Hart voor mekaar(vtm) met Chassidische jongen

hart Zevi Friedman, een negenjarig joods jongetje uit Antwerpen, is één van de twee Belgische kinderen die aan XP lijden. Door die zeldzame ziekte moet hij alle daglicht vermijden. Maar in het kader van het nieuwe vtm-programma ‘Hart voor mekaar’ opende Bobbejaanland ’s nachts de deuren voor Zevi en zijn vriendjes. “Een subliem cadeau”, zegt zijn vader tevreden.

Bekijk video

Maandagnacht, half twaalf. Op zo’n tijdstip is Bobbejaanland normaal in rust verzonken, maar deze nacht gaan de deuren van het pretpark in Lichtaart wel open. Daarvoor zijn vijftien personeelsleden opgetrommeld, en alle buurtbewoners moesten hun toestemming geven, vanwege het nachtlawaai.

Geen enkele omwonende deed moeilijk. De gelegenheid is dan ook speciaal: samen met een 25-tal vriendjes en klasgenoten van zijn Antwerpse Wiznitz-school mag Zevi Friedman Bobbejaanland by night verkennen, in het kader van het nieuwe vtm-programma ‘Hart voor mekaar’.

Huidkanker
Zevi lijdt aan de ongeneeslijke ziekte XP, voluit xeroderma pigmentosum. XP zorgt bij blootstelling aan UV-straling voor het niet of slechts gedeeltelijk functioneren van de DNA-structuur, waardoor de patiënt meteen verbrandt en bijna constant risico op huidkanker loopt. Zevi kan dus geen daglicht verdragen, laat staan naar een pretpark gaan. Het joods-orthodoxe jongetje draagt al de littekens van zeven huidoperaties en heeft weinig kans om oud te worden. Maar vanavond zien we een levenslustig, optimistisch kind, dat samen met zijn vriendjes attracties als Speedy Bob, Aztek Express, Banana Battle of El Paso verkent.

Advertentie

VTM
Om Zevi voluit te laten genieten van zijn bezoek, hoeft hij geen verslaggevers te woord te staan. Vader Mozes Friedman doet dat met plezier in zijn plaats. “Dat dit kan, is schitterend. Ik moet hiervoor zoveel mensen bedanken, in de eerste plaats vtm en Bobbejaanland. Zijn vader noemde de nacht ‘een hoogtepunt in Zevi’s leven zolang God hem bij ons houdt’.”

(dit is een kort fragment uit het programma dat op 14 januari op VTM werd getoond)

Kristof Hoefkens in De Standaard:  Een hartverwarmende reportage, zonder overdreven emoties. Leuk overigens om eens een orthodox joodse familie op de Vlaamse tv te zien. We kunnen ons niet herinneren of en wanneer dat eerder gebeurde.”