Britse moslimleiders roepen halt aan golf van antisemitisme in G-B

londen021Meer dan 20 prominente moslimleiders in Groot-Brittannië hebben een brief ondertekend waarin zij de recente golf van antisemitische acties veroordelen, die als gevolg van de Israëlische Operatie Cast Lead in Gaza, onrustwekkende proporties aanneemt. In een gemeenschappelijke verklaring richten zij een oproep aan hun moslimbroeders om aanvallen op Britse Joden te stoppen over heel Groot-Brittannië. Lees ook: Manifestatie in Londen loopt volledig uit de hand

De Community Security Trust (CST) rapporteerde de voorbije weken een stijle toename van anti-semitische incidenten, waaronder meer dan 150 rapporten over directe aanvallen op Britse Joden, Joodse handelszaken en zelfs een poging tot brandstichting in een synagoge in Londen.

Antisemitische haatmail in Manchester
Antisemitische haatmail in Manchester

Wij zijn diep bedroefd wanneer wij horen over de vele antisemitische aanslagen op Britse Joden, en de recente poging tot brandstichting op een Londense synagoge. Alhoewel de daders tot nog toe onbekend zijn, veroordelen wij onvoorwaardelijk al deze aanvallen op onschuldige Britse burgers en het ontwijden van alle gebedshuizen,” schreven de moslimleiders.

Tussen de namen van de ondertekenaars van deze oproep, die werd verspreid in meer dan 1.200 moskeeën en islamitische centra over het ganse Verenigd Koninkrijk, circuleren internationaal bekende imams, schrijvers, academici en gemeenschapsactivisten. De ondertekenaars vertegenwoordigen ook de leden van alle grote islamitische groeperingen in Engeland zoals soennieten, sjiieten, Deobandis, Barelwis, Salafieten en Soefis.

Advertentie

Het voortdurend doden van Palestijnse burgers in Gaza door Israëlische troepen heeft ons allemaal aangegrepen. Hoe dan ook, dit betekent niet, en kan ook niet, de aanvallen verrechtvaardigen op onze medeburgers van het Joodse geloof en achtergrond hier in Brittannië,” staat er verder in de brief te lezen.

De brief gaat verder met te zeggen dat de Britse Joden niet verantwoordelijk moeten geacht worden voor de acties van de Israëlische staat: “De meeste moslims zijn volledig tegen dergelijk wangedrag. Hoe dan ook, roepen wij alle moslims op om waakzaam te blijven voor pogingen die de reputatie van ons eigen geloof en onze gemeenschap in diskrediet kunnen brengen. Britse Joden mogen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de daden van de Israëlische regering.

londen01Mark Gardiner, de communicatie directeur van CST was opgetogen over dit initiatief: “Wij verwelkomen van harte deze verklaring van prominente Britse moslims en hun veroordeling van antisemitische aanvallen. De voorbije twee weken zijn er meer dan 150 antisemitische incidenten geweest over het hele land. Dat is een totaal nooit gezien cijfer, en terwijl het merendeel van de incidenten bestaan uit graffiti, e-mailberichten of verbaal geweld, blijft het in zijn geheel enorm verontrustend, zeker als we het extreem geweld hebben gezien dat werd gebruikt tijdens de voorbije anti-Israël demonstraties. In dit verband is de verklaring van de islamitische leiders niet enkel een kwestie van public relations of interreligieusiteit, maar is het in dit geval een zaak van het tonen van zowel morele als fysieke moed en groot leiderschap in een zeer moeilijke tijd.”

Wij zijn dankbaar voor deze duidelijke, onvoorwaardelijke veroordeling van antisemitische aanslagen”, zei Jon Benjamin, directeur van de Raad van afgevaardigden van Britse Joden. “Onze gemeenschappen zijn op verschillende tijdstippen beide het slachtoffer geweest van onverdraagzaamheid en erger, en speciaal groepen viseren op basis van religie of etnische afkomst is volstrekt onaanvaardbaar en moet worden veroordeeld.

Bron: Jerusalem Post dd. 15 januari ’09