CIDI: Meer Jodenhaat in Nederland sinds oorlog Gaza

cidiSinds het begin van het krachtige Israëlische optreden in Gaza tegen terreur van Hamas is het aantal meldingen van antisemitisme gigantisch toegenomen. ‘De toename is vergelijkbaar met de oorlog in 2006 tussen Israël en Hezbollah, toen de Jodenhaat met 64 procent steeg.’ Bij een protest in Rotterdam werden Israëlische vlaggen in brand gestoken.

Een protestactie tegen Israël in Antwerpen van de Arabisch Europese Liga liep eind december uit de hand: demonstranten trokken de Joodse wijk in en richtten daar vernielingen aan. Ook in Nederland ontspoorden protesten in Utrecht en Rotterdam. Er werden antisemitische leuzen gescandeerd door Marokkanen en Palestijnen en Israëlische vlaggen in brand gestoken. Dat heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) dinsdag bekendgemaakt aan elsevier.nl.

Het gaat om ruim twintig antisemitische ‘incidenten’ in negen dagen tijd, aldus Elize Friedman, woordvoerder van het CIDI en verantwoordelijk voor de antisemitisme monitor. In werkelijkheid valt dat aantal nog hoger uit. Incidenten veroorzaakt door antisemitische veelplegers worden namelijk als één geteld. Bovendien zijn de volledige cijfers nog niet bekend. Twee gevallen van geweld kwam het CIDI de afgelopen drie weken ten gehore. In beide gevallen ging het om geweld door Marokkanen, die zeggen te sympathiseren met de Palestijnen.

‘Verder krijgen we veel telefoontjes en mailtjes met meldingen,’ zegt Friedman. ‘Maar mensen nemen ook de moeite ons op te bellen en uit te schelden. We krijgen ook brieven met scheldkanonnades. Aan het handschrift te zien zijn dat Nederlanders, ik vermoed oudere Nederlanders.’ Van geweld tegen synagogen is geen melding gemaakt, aldus het CIDI.

Advertentie

Een vijftienjarig meisje werd het slachtoffer van antisemitisch geweld toen een groep Marokkanen de davidster aan haar ketting zagen. Ze scholden haar uit en staken hun middelvinger op. Toen ze wegrende zette het tuig de achtervolging in en begonnen haar in elkaar te trappen. Een meisje ‘met hoofddoek’ greep in en kreeg ook een klap van een van de jongens, waarna ze hun slachtoffers met rust lieten.

Een ander voorval betrof een joodse man in een elektrische rolstoel uit Den Haag. Hij trof op oudejaarsavond een blokkade van Marokkanen aan bij zijn huis. Toen ze een Israëlische vlag in de gang van het huis zagen hangen, trapten ze de deur in en ontstoken een vuur in de deuropening. Nadat het de mannen was gelukt binnen te komen werd er een strijker door de brievenbus gegooid. De vriend van de joodse man liep daarbij gehoorbeschadiging op.

In Frankrijk – dat de grootste moslim en Joodse gemeenschap van Europa heeft – hadden de afgelopen weken 55 antisemitische aanvallen plaats, waarvan drie op synagoges. Dat meldt een Joodse studentenvakbond in Frankrijk dinsdag. Ook elders in Europa werd een toename van antisemitisch geweld gesignaleerd sinds het Israëlische offensief in Gaza.

Door Luc van Kemenade Bron: Elsevier.nl