Enorme gasreservoirs ontdekt voor de kust van Haifa

nobleEr zijn drie enorme gasreservoirs ontdekt voor de kust van Haifa, deelde gasboormaatschappij Noble Energie zondag mee. Tamar-1, de grootste op zo’n 1680 meter onder de zeespiegel, zou een van de grootste reservoirs ter wereld zijn. De vondst kan grote gevolgen hebben voor de industrie.

Volgens Noble Energy is lijkt het de grootste vondst van deze grote olie- en gasboormaatschappij. Voor Israel is het al helemaal een belangrijke vondst: dat hoeft in de toekomst niet langer gas te importeren, maar kan zelfs een exportland worden. “Dit is een feestdag voor Israel”, zei Yitzhak Tshuva, eigenaar van de Delek Group die een aandeel heeft in de bron, zondag opgewonden op de Isralische Legerradio. “Het gaat om onvoorstelbaar grote hoeveelheden”. De Tamarreservoirs zouden zo’n 88 miljard kubieke meter gas bevatten.

Minister van Infrastructuur Binyain Ben-Eliezer sprak van een ‘historische’ vondst die ‘het aanzien van de Israëlische industrie totaal kan veranderen’. Ook de Groenen van Meimad zijn enthousiast: nu kunnen plannen om een op kolen draaiende energiecentrale bij Ashkelon in de ijskast, stellen zij.

De bron moet eerst worden afgebouwd voor de productie kan worden getest. De bron is eigendom van Noble Energy (36%) en de Israëlische maatschappijen Isramco Negev 2, Delek Drilling, Avner Oil Exploration en Dor Gas Exploration. Na de bekendmaking schoten de aandelen Isramco met 120% omhoog; de Tel Aviv index won 4 punten. Bron: Cidi.nl

Advertentie

[H²O]