Israël en Jordanië sluiten historische overeenkomst over aardgas

Aardgas in Israël
Aardgas in Israël

Israël heeft met Jordanië een contract afgesloten waarbij het vanaf 2016 jaarlijks voor 500 miljoen dollar gas aan Jordanië zal leveren uit de Tamar-gasvelden in de Middellandse Zee.

De overeenkomst loopt over een periode van 15 jaar, aldus de Israëlische TV-zender Channel 2 en kan misschien uitgebreid worden tot een mammoetovereenkomst van 30 miljard dollar, waardoor Israël meteen de grootste leverancier van gas aan Jordanië zou worden.

Toen de levering van aardgas uit Egypte recentelijk werd stopgezet na herhaaldelijke terroristische aanslagen zocht Jordanië discreet toenadering tot Israël.

Israël van zijn kant besloot om jaarlijks 40 procent van zijn gasproductie voor export voor te behouden.

Het consortium dat de Tamar gasvelden uitbaat heeft eerder al een contract afgesloten voor 20 jaar met de Palestijnse Autoriteit, goed voor 1,2 miljard dollar aardgas.

Advertentie

De overeenkomst met Jordanië werd mede mogelijk gemaakt door bemiddeling van Amos Hochstein, vice-minister van de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor Energie-diplomatie die in de voorbije 18 maanden verschillende vergaderingen had met Jordaanse verantwoordelijken en Israëlische zakenlui.

De overeenkomst voorziet dat Tamar 66 miljoen kubieke voet gas zal leveren aan de Jordaanse firma Arab Potash en diens zakenpartner Jordan Bromine, aldus een verklaring van Noble Energy uit Texas dat 36 procent aandelen heeft in de Tamar gasvelden.

Gasvondsten

Het is pas sinds maart vorig jaar dat Israël is begonnen met het oppompen van aardgas uit de Tamar-velden – ontdekt in 2009 –zo’n 90 kilometer voor de kust ten westen van Haïfa en geschat op een totale hoeveelheid van 8,5 miljard kubieke voet aardgas.

Naast Tamar werd in 2010 nog een veel groter gasveld ontdekt dat Leviathan werd gedoopt en goed zou zijn voor 16 tot 18 miljard kubieke voet. Leviathan ligt zo’n 130 kilometer ten westen van Haïfa en zou vanaf 2016 ontgind worden.

De beslissing om gas te exporteren kwam er na een studie van het Tzemach-comité, geleid door en genoemd naar voormalig minister voor Water en Energie, Shaul Tzemach. Het comité dat eind 2011 werd opgericht adviseerde de staat Israël om 450 miljoen kubieke meter voor intern gebruik te voorzien en de helft van wat daarboven wordt opgepompt voor te behouden voor export.

Israël onderzoekt eveneens de mogelijkheid om gas te exporteren naar Turkije, aldus het televisieverslag, ondanks de gespannen diplomatieke verhoudingen tussen Jeruzalem en Ankara.

Advertentie

“Deze overeenkomst effent het pad voor bijkomende exportplannen die de samenwerking in de regio kunnen verbeteren en bijkomende voorraad kunnen leveren voor de binnenlandse markt. Dit zal ook de veiligheid ten goede komen door de ontwikkeling van bijkomende opslagplaatsen en infrastructuur”, zei Lawson Freeman, ondervoorzitter van oost-mediterrane afdeling van Noble.