Gas uit Israël komt er aan? Partij Groen lijkt geen voorstander…
Michael Wirth, de topman van Chevron, de op één na de grootste oliemaatschappij in de VS (en al sinds 1905 ook actief in Antwerpen) kondigde per tweet zijn oplossing aan voor de energie-afhankelijkheid van Rusland. Hij wil een gaspijplijn vanuit het Beloofde land naar Europa aanleggen.
Begin maart zei Wirth tijdens de jaarlijkse CERA conferentie in Houston dat een pijplijn met Israëlisch gas naar Europa het continent kan voorzien in een alternatief voor het Russische gas nu de invasie van Poetin in Oekraïne de EU parten gaat spelen. Cambridge Energy Research Asccociates (CERA) is een consulting bedrijf dat gespecialiseerd is in het adviseren van overheden en bedrijven over trends op de energiemarkt en te volgen strategieën. Zij besteden, in tegenstelling met ons land, veel aandacht aan de veranderingen die zich aandienen na het succes van de Abraham akkoorden tussen Israël en de Arabische wereld.
Na open kerncentrales ook Israëlisch gas?
Twee maand geleden polste onze redactie naar de mogelijke belangstelling van minister van Energie Tinne Van der Straeten voor het Israëlische gas maar haar woordvoerder liet verstaan dat het voor de minister onmogelijk was om een contract met een land af te sluiten.”De Belgische overheid sluit zelf geen contracten af met andere landen. Uw vraag is dus zonder voorwerp”, schreef haar woordvoerder Jonas Dutordoir.
Advertentie
Technisch gezien klopt dat wel, maar de minister kan een bepaalde pijplijn wel promoten, zoals ze deed met de recente deal tussen ons land en Denemarken (herbekijk de VRT reportage hierover hier)
Bocht
Maar net zoals met de halsstarrige houding tegenover kernenergie geldt binnenkort wellicht ook voor Israëlisch gas het spreekwoord van Bredero “het kan verkeren”, en wie weet, is dan het ‘gas’ aan de andere kant van de wei ook groener.
Minister Tinne Van der Straeten (Groen) zei eerder dat België maar voor 4 tot 6 procent afhankelijk is van Russisch gas maar krijgt lik op stuk van energiewaakhond CREG, die stelt klaar en duidelijk, dat, wat de prijs betreft, onze afhankelijkheid van Russisch gas maar liefst 40 procent bedraagt.