Opinie: “Ik ben geen antisemiet maar…”

Westerse coalitie bombardeerde Raqqa (Syrië) en Mosoel (Irak) tot puin. Noemde iemand dit disproportioneel?

Op 7 oktober 2023 worden meer dan duizend Joden in koelen bloede vermoord. Niemand wordt ontzien, zelfs in hun rolstoel gekluisterde  ouderen worden afgeslacht, peuters en baby’s worden op gruwelijke wijze van het leven beroofd., meisjes en vrouwen worden verminkt en verkracht. Honderden worden naar Gaza ontvoerd.

André Gantman (N-VA)

Opinie door André Gantman

De massamoord van 7 oktober en ontvoeringen werden zorgvuldig gepland en uitgevoerd door Hamas en bondgenoten; De beelden verspreid door de Hamas terroristen zelf liegen er niet om; ze zijn fier en opgetogen over hun misdaden.

Ze paraderen door de straten van Gaza met de lichamen van de slachtoffers in de achterbak van hun pick-ups of op hun motorfietsen. Ze worden als helden ontvangen door vele Gazanen. Kortstondig wordt door een deel  de ‘internationale  gemeenschap’ afkeurend en veroordelend gereageerd.

De eerste belangrijke barst is te wijten aan een verklaring van VN secretaris Gutteres die naar de Hamas terreur verwijst als ‘een actie die niet in een politiek vacuüm gebeurd is maar in een breder kader van de bezetting moet geanalyseerd worden’. De verkrachting van de meeste fundamentele mensenrechten door Hamas wordt door Gutteres amper vermeld. Over de duizenden raketten afgevuurd door Hamas op Israëlische burgerdoelwitten ondanks een vigerend staakt- het – vuren; geen woord!

Advertentie

Disproportioneel

Als gevolg hiervan wordt onmiddellijk naar Israël met de vinger gewezen om zich koest te houden en vooral niet ‘disproportioneel’ te reageren.

Wat de proportionaliteit zou kunnen zijn wordt niet gedefinieerd. Heeft de internationale coalitie proportioneel gehandeld door in 2016-2017   de IS steden Rakka en Mossoel plat te bombarderen? Hebben de geallieerden tijdens WOII proportioneel oorlog gevoerd door tal van Duitse steden te vernielen tot aan de overgave van de nazi’s? Tijdens de gevechten na D Day hebben de geallieerden de Franse Stad Caen van de kaart geveegd wegens een Wehrmacht bolwerk: disproportioneel ?

De Hamasleiding die in de vijfsterrenhotels van Qatar logeert wist perfect wat er ging gebeuren maar ze heeft nooit enige terughoudendheid getoond om de Gazanen als menselijk schild te gebruiken en dus a fortirori de Joodse gijzelaars. Wat ‘Verlichte Geesten’ niet beseffen is dat voor Hamas en bondgenoten, burgerslachtoffers deel uitmaken van een strategie en niet van een tragedie.

De terreuractie van Hamas is de precieze  toepassing van haar ideologie zoals verwoord en met bloed gebeiteld in haar handvest: geen erkenning van de Staat Israël én het doden van de Joden.

Palestijnse grootmoefti Al HusseiniHamas bestendigt de antisemitische ideologie gepromoot  in de jaren twintig en dertig door de Palestijnse grootmoefti van Jeruzalem, Haj Amin Husseini , (oom van Arafat) die gedurende zijn verblijf in Duitsland tijdens WOII zoete broodjes heeft gebakken met de nazi leiding. In ’t bijzonder met Himmler, de leider van de SS, met wie hij Auschwitz heeft bezocht en een SS moslimdivisie in de Balkan uit de grond heeft gestampt.

Waarom worden Israël en het zionisme dagelijks gestigmatiseerd ? Waarom wordt oproepen tot een genocide op de Joden, gecamoufleerd onder de slogan’ from the river tot he sea Palestine wille be free’ normaal gevonden? Waarom reppen de ‘humanitaire activisten’ met geen woord over de honderdduizenden slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië ,idem wat betreft Jemen, Soedan edm. ?

Advertentie

Zou het toch kunnen zijn: ‘no jews, no news’. Vanzelfsprekend is oorlog synoniem met geweld, menselijke slachtoffers en vernielingen. Een mens met enig medeleven kan niet anders dan gekant te zijn tegen oorlog. Maar wat de oorlog in Gaza betreft worden verschillende maten en gewichten gehanteerd.

Holocaust

Ik citeer uit een recent ontvangen mailbericht: ‘ik heb alle belangrijke boeken rond de Holocaust gelezen en begrijp hoe dan ook totaal niet dat een volk dat bijna honderd jaar geleden zoveel horror heeft meegemaakt op een dergelijke onmenselijke manier te keer kan gaan. Is dit het zogenaamde uitverkoren volk van God?’

Geen aandacht voor andere conflicten en wat Gaza betreft praktisch uitsluitend Israël aanwijzen als dé boosdoener.

Ik beschuldig deze persoon niet per se antisemitisch te zijn, maar het is overduidelijk dat de verwijzing naar ‘het uitverkoren volk’ het gevolg is van het diep gewortelde antisemitisme in de samenleving.

Maar de loutere verwijzing naar een dergelijke formulering is vanzelfsprekend geen toeval. Dat antisemitisme heeft sedert de oorlog in Gaza ongeremd aan kracht gewonnen. De veelvuldige verwijzing naar Israël als  ’terroristenstaat’ voedt het antisemitisme. En dan als klap op de vuurpijl, Israël(de Joden) zouden zich schuldig maken aan genocide !

Deze betichting heeft verregaande gevolgen omdat de ze de voedingsbodem bij uitstek is voor de morele relativering van de Shoah in de zin van ‘we zijn de Joden niets meer verschuldigd’. Zij die de slogan ‘from te river to the sea, Palestine will be free’ uitdragen zijn moreel medeplichtig aan een oproep tot genocide bij uitstek de beoogde eindfase van het antisemitisme

André Gantman
De schrijver van dit opiniestuk is politicus en auteur