André Gantman (N-VA) bijzonder scherp voor media die Abou Jahjah forum bieden

André Gantman
André Gantman

In een reactie aan Joods Actueel haalt N-VA gemeenteraadslid in Antwerpen, André Gantman, bijzonder scherp uit naar Dyab Abou Jahjah en sommige media. “Abou Jahjah is en was nooit een man van dialoog. Zij die hem een forum geven hebben geen besef van de schade die zij aanrichten op maatschappelijk vlak.”

Joods Actueel: Bij de terugkomst van Dyab Abou Jahjah in 2013 uit Libanon hebt u als één van de weinigen, kritiek geuit hierop.
André Gantman: Inderdaad. Het was voor mij niet aanvaardbaar dat iemand die aangekondigd had te vechten aan de zijde van Hezbollah zo maar al fluitend kon terugkeren. Die man poseert vol overtuiging met een Kalasjnikov, dat wijst allesbehalve op een vreedzame ingesteldheid.

jahjahJoods Actueel: Sommigen hebben hem toch ook met open armen ontvangen.
André Gantman: Ja. Ik denk bijvoorbeeld aan Yasmine Kherbach Antwerps gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid voor de sp.a die zelfs verklaarde dat Abou Jahjah ‘een bruggenbouwer’ was, ze durfde het aan hem te vergelijken met Martin Luther King. Deze vredesapostel vergelijken met iemand die een Kalasjnikov hanteert: il faut le faire!

Joods Actueel: Abou Jahjah heeft in Vlaanderen een breed forum gekregen. Hoe te verklaren?
André Gantman: Er is geen rationele verklaring. Maar zij die hem een forum geven zoals de Standaard en de VRT blijken geen besef te hebben van de schade die zij aanrichten op maatschappelijk vlak.

Abou Jahjah is en was nooit een man van dialoog. De AEL was een door hem bij uitstek gecreëerd als instrument om mensen tegen elkaar op te zetten.

Advertentie

Hij is ongetwijfeld één van de majeure oorzaken van de fanatisering van jonge moslims: de betogingen die door zijn AEL werden georganiseerd liegen er niet om.

Zijn core-business toen en nu: de spanningen opdrijven onder een woordenkramerij die steeds één doel beoogt, moslimjongeren aanzetten om afstand te nemen van de waarden van de Verlichting.

Geen enkel optreden van die man heeft de maatschappelijke kloof helpen dichten integendeel.

Voor mij is het dus kristalhelder: zij die op welk niveau dan ook Abou Jahjah een forum verschaffen dragen een zware morele verantwoordelijkheid voor een duurzame ontwrichting van de maatschappij die beter verdient dan ‘Baas Gansendonk’-achtige figuren.