Gantman “Strijd tegen Antisemitisme is een noodzaak voor onze democratie”
André Gantman (N-VA), voormalig advocaat en jarenlang actief in de politiek, stelt zich kandidaat voor de provincieraadsverkiezingen op 13 oktober 2024. Bekend om zijn sterke standpunten en onvermoeibare inzet in de strijd tegen antisemitisme, heeft Gantman gedurende zijn carrière zowel op juridisch als politiek vlak het belang van democratische waarden verdedigd.
Een cruciale ontmoeting met de befaamde nazi-jager Simon Wiesenthal in 1978 legde de basis voor zijn levenslange engagement in deze strijd. Vandaag spreekt Gantman openlijk over zijn visie op de huidige heropleving van antisemitisme en de gevaren die dit met zich meebrengt voor de democratie.
U heeft in 1978 Simon Wiesenthal ontmoet. Wat betekende deze ontmoeting voor u?
Gantman: “Die ontmoeting was een keerpunt in mijn leven. Ik was toen een jonge advocaat en had het voorrecht om Simon Wiesenthal te spreken in het kader van zijn wereldwijde inspanningen om de verjaring van nazi-misdaden tegen te gaan. Hij drukte me op het hart hoe belangrijk het is om de herinnering aan de Shoah levendig te houden en tegelijkertijd de strijd tegen antisemitisme in al zijn vormen nooit op te geven. Het gesprek heeft een blijvende indruk op mij achtergelaten, en sindsdien is deze strijd een rode draad in mijn carrière, zowel juridisch als politiek.”
U publiceerde kort na deze ontmoeting een artikel in het Belgisch Israëlitisch Weekblad, de voorloper van Joods Actueel. Wat was de boodschap van dat artikel?
Advertentie
Gantman: “Enkele maanden na mijn ontmoeting met Wiesenthal publiceerde ik op 3 november 1979 een artikel in het jubileumnummer van het Belgisch Israëlitisch Weekblad, toen onder leiding van Louis Davids, de grootvader van Michael Freilich. Het artikel heette ‘Joden-Niet Joden: permanente confrontatie of koele afstand’. Daarin gaf ik uiting aan mijn pessimistische visie op de toekomst van het antisemitisme. Ondanks het feit dat de Holocaust toen nog vers in het geheugen lag, was ik bezorgd dat antisemitisme nooit zou verdwijnen. Louis Davids, die zelf ternauwernood aan Auschwitz ontsnapte, vond dat ik de toekomst positiever moest benaderen. Maar helaas zie ik dat mijn zorgen vandaag de dag nog steeds actueel zijn.”
Wat maakt de strijd tegen antisemitisme vandaag urgenter dan ooit?
Gantman: “Sinds 7 oktober 2023 heeft antisemitisme onder het mom van antizionisme een nieuwe impuls gekregen. Wereldwijd zien we hoe haat tegen Joden wordt verspreid en gesteund door krachten die geen vrede zullen vinden tot de staat Israël vernietigd is. Terroristische moordpartijen, verkrachtingen, en de ontvoering van honderden gijzelaars worden door groepen die roepen ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ volledig genegeerd. Ze zien het als ‘maar Joden’, terwijl ook Arabieren slachtoffer zijn geworden van dit geweld. De haatcampagnes van organisaties zoals Hamas en Hezbollah, gesteund door Iran, kennen geen grenzen.”
U noemt ook de rol van politieke bewegingen in het Westen. Wat bedoelt u daarmee?
Gantman: “Wat bijzonder verontrustend is, is de steun die deze extremistische groepen krijgen van zelfverklaarde ‘progressieve’ bewegingen, met de communistische PVDA voorop. Hun disruptieve politiek en hun stille aanvaarding van antisemitisme onder het mom van antizionisme zijn een bedreiging voor de democratie. In de nabije toekomst zullen hun acties leiden tot ernstige maatschappelijke conflicten die de fundamenten van onze democratie zullen ondermijnen. Ik vrees dat dit hen echter weinig zorgen baart. Integendeel, sommigen lijken het zelfs aan te moedigen.”
Hoe ziet u de toekomst van deze strijd?
Gantman: “Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat de strijd tegen antisemitisme een strijd is voor de democratie zelf. Het is een strijd tegen extremen, ongeacht waar ze vandaan komen of welk discours ze hanteren. Ik zal niet rusten zolang deze bedreiging blijft bestaan, want het verdedigen van de democratie en de rechten van minderheden is essentieel voor een vreedzame samenleving.”