Toespraak Michael Freilich (N-VA) bij bekendmaking politieke carrière


Hieronder volgt de integrale toespraak van Michael Freilich bij de bekendmaking van zijn stap in de politiek: Exact vandaag, dag op dag vier jaar geleden, overleed mijn grootvader, Louis Davids, oprichter van het Belgisch Israëlitisch Weekblad.  Bart De Wever was toen aanwezig op de begrafenis om zijn respect te betuigen  voor Louis, mijn familie en de Joodse gemeenschap.

Wie Louis Davids gekend heeft, weet dat hij zich als fiere Flamingant steeds heeft ingezet voor zijn medemens én voor het belang van de Nederlandse taal in de Joodse gemeenschap.

Ik ben ervan overtuigd dat Louis ons nu toekijkt vanuit een bijzondere plek met een glimlach op zijn gezicht.

Toen ik 12 jaar geleden Joods Actueel overnam zag ik het als mijn taak om de Joodse gemeenschap ‘in the picture’ te zetten, om hen een stem te geven in het debat en om het blad een plaats te geven in het perslandschap.

Advertentie

Nieuw hoofdstuk

Vandaag heb ik besloten om een nieuw hoofdstuk te schrijven in mijn leven, en dat als lid van de N-VA. Een partij die aansluit bij veel van mijn overtuigingen, die de waarden van de Verlichting hoog in het vaandel draagt vanuit een gezamenlijke joods-christelijke traditie, zonder verplichtingen op te leggen aan anderen.

Domeinen

Er zijn verschillende redenen waarom ik in de politiek stap. Vooral omdat ik iets wil doen aan verschillende domeinen die mij zorgen baren, waaronder: immigratie, terreur en extremisme.

Immigratie: Ik pleit voor een gecontroleerde migratie met streefdoelen en voordelen voor iedereen, zowel voor de migrant als de samenleving. De huidige, eerder ongecontroleerde, chaos kan niet blijven duren.
Terreur: Is het normaal dat de school van mijn kinderen en onze luchthaven bewaakt moeten worden door zwaarbewapende soldaten? Ik meen van niet, we moeten de bron daarvan bestrijden en dat brengt me bij punt 3
Extremisme: Iedereen kan vrij en vrolijk met een hoofddoek over straat lopen, en nog goed ook, maar in sommige buurten is het ronduit gevaarlijk om dat met een keppel te doen, met een korte rok of hand in hand met je partner van hetzelfde geslacht.

Vlaamse Leeuw

Het is voor mij zeker een emotionele dag om na 12 jaar afscheid te nemen als hoofdredacteur van Joods Actueel, maar ik kijk vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Advertentie

Ik wil bij deze een bijzondere boodschap uitsturen aan alle Vlamingen: Net zoals ik jarenlang heb gestreden voor de belangen van de Joodse gemeenschap, zal ik dat nu met volle overtuiging doen voor alle Vlamingen. Hiervoor zal ik strijden als een echte ‘Vlaamse’ Leeuw, daar kunt u van op aan !

Het vertrouwen van de partij vereert me en hoop van eenzelfde vertrouwen te mogen genieten op 26 mei van de kiezers en van alle mensen van goeie wil.

Dank u.