Politie pakt neonazi’s op na Hitlergroet op Meir

De Antwerpse politie heeft 5 mannen opgepakt die nazi-leuzen scandeerden en de Hitlergroet brachten op de Antwerpse Meir op zondag 7 juli. Michael Freilich (N-VA) vraagt strenge straffen en zal de zaak federaal aankaarten.

De mannen scandeerden racistische slogans, kleefden stickers met racistische en nazistische boodschappen en deden de Hitlergroet. Ze kwamen van een neonazi bijeenkomst in de buurt van de Grote Markt. Volgens sommige bronnen was ook Tomas Boutens daarbij aanwezig, de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET).

Voorbijgangers belden de politie die 5 mannen oppakten en pv’s uitschreven voor het aanzetten tot haat.

Michael Freilich, N-VA Kamerlid reageert:

Advertentie

“Dat men anno 2019 zoiets nog meemaakt is op zich al moeilijk te vatten. Maar dat deze individuen dachten hiermee publiekelijk weg te komen, is wat mij nog het meeste schokt. Ik hoop dan ook dat het gerecht streng optreedt en de zaak niet zal seponeren, zoals zo vaak in het verleden gebeurde.

Op Facebook was de bijeenkomst van verschillende neo-nazistische groepen op voorhand bekendgemaakt. Was het niet beter dat agenten in burger de bijeenkomst bijwoonden om inbreuken vast te stellen?

Voor mijn partij zal ik de strijd tegen antisemitisme verder blijven opvoeren vanuit het federaal parlement – dat blijkt vandaag ook nog steeds nodig te zijn. Concreet zal ik binnenkort een parlementair initiatief nemen om deze strijd te intensifiëren”.