CD&V raadslid Hassan Aarab opnieuw de antisemitische toer op

Het bericht van Hassan Aarab met een reactie van Soso Aarab, waarschijnlijk een familielid

Op Facebook postte Aarab een foto met nazivlag die hij vergeleek met een foto van de Israëlische vlag. “Ik ben geen antisemiet”, reageert Aarab.

De man is echter niet aan zijn proefstuk. In 2014 raakte hij al in opspraak nadat hij schreef te begrijpen waarom Hitler de Joden wou uitroeien. Nadat de CD&V hem stante pede uit de partij zette trok de man het boetekleed aan en bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Het Forum der Joodse Organisaties accepteerde zijn excuses en liet toen in een persbericht weten “Wij zijn er niet om klachten neer te leggen en kost wat kost veroordelingen te bekomen”. In gesprek met het Forum zei Aarab toen dat hij zelfs voor jongeren zou gaan spreken om het probleem van het antisemitisme aan te kaarten.

Aarab ging daarna samen met onze toenmalige hoofdredactuer Michael Freilich eten bij Hoffy’s en bracht een bezoek aan de Dossin Kazerne waar hij grondig geïnformeerd werd over de gruwelen van het naziregime ten aanzien van de Joodse landgenoten. Araab woonde in Antwerpen een herdenking bij voor de slachtoffers van het nazigeweld.

Oprecht?

Advertentie

Hans Knoop van het FJO zegt dat je nooit kan inschatten of iemand oprecht zijn houding herziet. Maar nu is het duidelijk voor Knoop dat Hassan Aarab er geen sikkepit van meende.

“We zullen zien wat CD&V doet, maar ik kan me niet voorstel­len dat de partij iemand die zich twee keer antisemitisch opstelt in haar rangen kan houden”, aldus Terry Davids, directeur van Joods Actueel.

Voormalig hoofdredacteur Michael Freilich voelt zich persoonlijk gekwetst; in een reactie aan de GVA zegt het kamerlid voor de N-VA: “Hij heeft een voorbeeldfunctie en je mag kwaad zijn op wat er zich in het Midden-Oosten afspeelt maar verkondig dat op een respectvolle manier, niet door dergelijke laakbare uitspraken die ons geen stap dichter bij vrede helpen en de gemoederen enkel verder ophitsen. CD&V zal zich moeten bezinnen of men zo iemand in de partij wil houden.”

Jan Braeckmans, voorzitter van de Antwerpse CD&V-afdeling, heeft binnenkort een gesprek met Aarab, die blijft volharden dat hij geen antisemiet is.

Ondertussen wordt de Facebookpagina van Hassan Aarab een schoolvoorbeeld van hoe dit soort haatboodschappen haat genereert.