Bol.com verkoopt antisemitisch boek ‘Hebrews to Negroes’

Terwijl racisme in onze samenleving niet getolereerd wordt, geldt dit niet altijd voor antisemitisme. Niet enkel worden antisemitische opmerkingen anders gewogen, de bekende webshop BOL.com verkoopt zelfs nog steeds boeken – in eigen beheer – die openlijk Jodenhaat verkondigen.

Meer bepaald gaat het om de schrijver Ronald Dalton Jr. De man verkoopt via onder andere BOL.com zijn reeks “Hebrews to Negroes”. Een onschuldige titel, tot men verder gaat op de inhoud – en tevens een kijkje neemt naar zijn films, gebaseerd op dit boek, die vrij toegankelijk zijn op het internet.

Waar hij in het boek stelt dat de Joden de slavenhandel domineerden en hij zelfs de Holocaust minimaliseert en ontkent – nochtans bij ons bij wet verboden – gaat hij in zijn film nog een stapje verder.

De vijf onwaarheden

Hij probeert in zijn film heel uitgebreid de ‘vijf onwaarheden’ te onderbouwen en te verdedigen. Deze gaan over boutades als dat het Joodszijn van Jezus een leugen is tot het grofweg ontkennen van de Holocaust. Tussendoor vindt dhr. Dalton ook dat het feit dat alle ‘rassen’ gelijkwaardig zijn een leugen is. Dit doet denken aan de ideologie van de jaren veertig. Toen werden Joden eveneens als een etnische groep aanzien, hier werd zelfs (pseudo)wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

Advertentie

Vervolgens wordt er nog een potje geschiedvervalsing gespeeld. Het zijn – aldus dhr. Dalton – niet de joden, maar de zwarten die het uitverkoren volk van God zijn. De joden zijn louter leugenaars.

Vrije meningsuiting

Uiteraard zullen veel mensen opbrengen dat dit kan vallen onder de uiting van vrije mening en deels klopt dit natuurlijk ook. De auteur heeft uiteraard recht op een mening, hoe gortig of idioot deze ook mag wezen. Daar wringt het schoentje niet. Het schoentje wringt zich erin dat deze mening – die onbetwistbaar fout, haatzaaiend en antisemitisch is – ook nog eens verspreid wordt door een commercieel bedrijf dat er geld aan verdient. Logisch? Neen! Het recht op vrije meningsuiting houdt niet in dat bepaalde meningen ook gefaciliteerd dienen te worden, laat staan genormaliseerd. En zoals reeds gesteld, ontkenning van de Holocaust is in België ook strafbaar.

BOL.com

De webshop biedt dit boek aan onder de categorie ‘etnische studies’, waarmee het voor hen dus een wetenschappelijk non-fictieboek zou zijn. Daarnaast publiceert en verkoopt BOL.com het boek ook onder eigen vlag. Het is dus niet van een andere uitgever, wat hen rechtstreeks verantwoordelijk maakt voor het verspreiden van een uiterst antisemitische boodschap. Nergens vermeldt BOL.com overigens dat het boek de opinie is van een persoon.

Precedenten

Een onschuldige fout van de webshop misschien? Je kan inderdaad niet verwachten dat de medewerkers ieder boek lezen dat wordt aangeboden op het platform. Echter, ook in 2020 werd via hun platform een nazistisch kinderboek van Julius Streicher aangeboden. (Streicher was de uitgever van het Naziblad Der Sturmer en werd op het proces van Nuremberg na de oorlog ter dood veroordeeld). Zelfs na herhaaldelijke vragen wilde BOL.com het boek niet verwijderen uit het aanbod, omdat ze ‘geen censuur’ wilden plegen, luidde het.

Advertentie

Een nobele gedachte maar antisemitisme en vooral negationisme is in België strafbaar. BOL.com verkoopt onder eigen vlag een boek dat deze twee illegale feiten verdedigt. Misschien zou een platform van die omvang eens aan introspectie moeten doen alvorens ze boeken, die mensen als inferieur omschrijven, waar een der grootste genocides worden ontkend en waar aan flagrante geschiedvervalsing wordt gedaan, willen verkopen. Dit gaat niet om censuur, dit gaat over goed fatsoen.

Positief

Het is niet al negatief wat de klok slaat. Sinds kort geeft BOL.com gehoor om de verkoop van antisemitische boeken aan banden te leggen, hetzij via een verbod hetzij via een label. Jammer genoeg heeft dit boek nog geen label mogen ontvangen en wordt het nog steeds te koop aangeboden.