Freilich (N-VA) legt eed af als Kamerlid “emotioneel moment”

Michael Freilich vanaf nu officieel Kamerlid

Op donderdag (20 juni 2019) heeft Michael Freilich de eed afgelegd in de Kamer, daarmee kan er voor het eerst in de geschiedenis van ons land een praktiserende Joodse verkozene aan het werk als volksvertegenwoordiger. Freilich was van 2007 tot 2019 hoofdredacteur van Joods Actueel en werd binnen de kortste tijd het gezicht van Joods Vlaanderen. Freilich ziet zijn eedaflegging als mijlpaal in de Belgische geschiedenis en noemt het zelf een “emotioneel moment”.Mijlpaal
“Mijn grootvader werd 75 jaar geleden mede door de Belgische staat (uiteraard onder invloed van de Duitse nazi’s) vanuit Kazerne Dossin in Mechelen gedeporteerd naar Auschwitz. Hij, en 25.000 anderen, werden vervolgd enkel omdat ze Joods waren. Dat ik vandaag, als gelovige jood, de eed kan afleggen in het Belgisch parlement toont hoe ver we zijn gekomen, dit is een mijlpaal”.

Freilich zal zich toeleggen op veiligheid, antisemitisme en defensie en daarnaast ook actief zijn in de commissie infrastructuur waar hij de overheidsbedrijven zal opvolgen.

Advertentie

Er was een tumultueuze zitting verwacht naar aanleiding van de eedaflegging van de extreemrechtse voorzitter van Schild en Vrienden, Dries Van Langenhove, maar Patrick Dewael, die de honneurs als tijdelijke Kamervoorzitter waarnam, wist dat te voorkomen, door de zitting niet te leiden vanaf het voorzittersgestoelte. Door die actie moest hij niet door Van Langenhove, als één van de jongste leden van de assemblee, geflankeerd worden en kon het protest van Franstalige parlementariërs in de kiem gesmoord worden.