Zonderlinge nepjood probeert Antwerpse synagoge te betreden

Auteur van het boek Mazzeltov, Margot Vanderstraeten, nabij de Grote Synagoge aan de Van Den Nestlei

Zowel de Joodse veiligheidsdienst als de politie van Antwerpen bevestigen dat op maandag 10 juni een 34-jarige man een poging ondernam om de Grote synagoge aan de Van den Nestlei te betreden. De politie bevestigt bovendien dat de man een verboden steekwapen op zak had. Op het ogenblik van de feiten was er een eredienst aan de gang naar aanleiding van het joodse Shavuotfeest. De verdachte, die geen Hebreeuws of Yiddisch sprak, beweerde deel uit te maken van de Joodse gemeenschap en had een keppeltje op.

Maar omdat hij toekwam met de fiets, gingen er bij de vrijwillige bewakers direct een alarmbel af. Het is voor religieuze Joden namelijk verboden om zich op sabbat of feestdagen met de wagen of met de fiets te verplaatsen.

Volgens de Joodse veiligheidsdienst Shmira gaat het om een man van Irakese afkomst die goed Nederlands sprak:

“Hij kwam per fiets aangereden en deed zich joods voor, hij had een hoed aan en zelfs een keppel bij maar het was ons meteen duidelijk dat hij niet tot een Joodse gemeenschap behoorde. Het gebeurt wel vaker dat mensen proberen een synagoge in te geraken.”

Of het om een verijdelde aanslag gaat, zoals sommige Israëlische kranten lieten uitschijnen, is echter verre van zeker. Mogelijk gaat het om iemand die gewoon in de war was, of een persoon die informatie probeerde te verzamelen. Hij had ook geen groot mes bij, eerder een klein model, iets groter dan een zakmes.

Advertentie

Wouter Bruyns, de Antwerpse politiewoordvoerder, bevestigt het voorval:

“Op maandag liep er rond 10.10 uur een oproep binnen voor een verdachte man die met zijn fiets voor de synagoge aan de Oostenstraat (op e hoek van de Van den Nestlei, red.) stond. De verdachte stond op de interne politiebriefing en kon door de politie herkend worden als iemand van 34 jaar en de identiteit werd bevestigd na controle.”

Lang is hij niet in de cel gebleven want vandaag kwam de man aanbellen bij een Joodse instelling in het Antwerpse maar ook daar geraakte hij niet voorbij de voordeur. Naar het zich laat aanzien is het iemand die psychologische hulp nodig heeft.

Tweede incident
Afgelopen zondag dook er in de Joodse buurt al voor de tweede keer op enkele dagen tijd een Belg met Noord-Afrikaanse roots op die verwensingen en beledigingen in de richting van Joodse passanten slingerde. De actie had een duidelijke antisemitisch karakter, dat bleek uit het geschreeuw: “ik haat Joden”.Ook hier alarmeerde de interne veiligheidsdienst de politie, die de man arresteerde.