Israël tekent megadeal met Jordanië voor levering aardgas

Het Tamar gasveld voor de kust van Israël
Het Tamar gasveld voor de kust van Israël (foto: Flash 90)

Van een boycot op Israëlische producten geen sprake bij het Arabisch land Jordanië. Israël heeft zopas een overeenkomst ondertekend met dat land die voorziet in de levering van aardgas ter waarde van 15 miljard dollar over een periode van 15 jaar. Het gas is afkomstig uit het recent ontgonnen gasveld Leviathan, voor de Israëlische kust.

De Israëlische minister van Energie en Water, Silvan Shalom, die het samenwerkingsakkoord nog dient te onderschrijven, juichte de overeenkomst toe en omschreef ze als “een historische stap die de economische en diplomatieke banden tussen Israël en Jordanië zal versterken.”

“Israël staat op het punt een energiesupermacht te worden, die zal voorzien in de energiebehoeften van zijn buurlanden. Het zal zijn positie versterken als een centrale bron van energievoorziening in de regio, en ik juich dit volmondig toe,” aldus de minister.

Volgens Israëlische media doet Jordanië beroep op Israël omdat de aardgastoevoer uit Egypte in het gedrang zijn gekomen door de aanhoudende terreuraanslagen op de pijpleidingen daar.

De nieuwe deal is de grootste samenwerking met Jordanië tot op vandaag en maakt Israël tot hoofdleverancier voor de energienoden van het land.

Advertentie

In maart 2013 begon Israël aardgas te pompen uit de Tamarvelden – ontdekt in 2009 en gelegen op ongeveer 90 kilometer ten westen van Haifa – die ongeveer 240 miljard kubieke meter gas bevat.

Aanvullend op Tamar werd in 2010 een nog grotere bron ontdekt, Leviathan genaamd – die naar schatting tussen de 450 en 500 miljard kubieke meter aardgas bevat. Leviathan bevindt zich 130km ten westen van Haifa en zou operationeel zijn in 2016.

De vondsten zullen Israël transformeren van een energie-invoerder naar een wereldspeler op de gasmarkt.

Vorig jaar besliste Israël om 40 procent van zijn gaswinning op zee te exporteren, en heeft het ook een 20-jarig contract ter waarde van 1,2 miljard dollar ondertekend met een Palestijnse firma. In juni tekende het een intentiebrief om eveneens energie voor Egyptische installatie te leveren.