Ook Nederlandse minister Verhagen aast op Israëlische gascontracten

Maxime Verhagen ontvangt onderscheiding voor zijn diepe vriendschap met Israël
Maxime Verhagen ontvangt onderscheiding voor zijn diepe vriendschap met Israël

Minister-president Kris Peeters was maar juist teruggekeerd  van zijn Israëlmissie of de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Verhagen, twitterde gisterenmorgen even na negen uur vanuit Tel Aviv: “Dag in Israel begonnen met koppelen NL bedrijven aan energiesector hier. Ze zien kansen op gebied van aardgas”.Nederland heeft in eigen land, sinds het land in 1959 een grote gasbel ontdekte in Groningen, en daardoor ervaring en expertise heeft ontwikkeld zowel op het gebied van gasveldexploitatie als van het ontwerpen van distributiesystemen voor gas.

In Israël zijn enorme gasvondsten gedaan en dat is ook onze Nooderburen niet ontgaan. Tijdens zijn bezoek aan Israël vorige week zat Kris Peeters een ronde tafelconferentie in Israël voor waarbij het de bedoeling was om informatie te krijgen van de Israëli’s in zake timing, budget en projectplanning bij de ontginning van de reusachtige gasvelden. Voor de meereizende bedrijfsleiders was het tevens de gelegenheid bij uitstek om de Vlaamse deskundigheid van hun firma voor te stellen, van baggeraars tot gasturbineproducenten.

Dat de Nederlanders op hetzelfde idee als de Vlamingen komen is niet verwonderlijk. De Nederlanders hebben een bewezen koopmansgeest en sturen juist daarom minister Maxime Verhaegen naar Israël. Daar wordt hij gezien als bondgenoot en vriend. In 2010 kreeg hij nog van het American Jewish Committee (AJC) een onderscheiding voor die vriendschap niettegenstaande hij ook met enige regelmaat gefundeerde kritiek op een aantal Israëlische beleidslijnen formuleert.