Anti-zionistische jood zet boel op stelten met provocaties tegen school in Antwerpen

De controversiële Moshe Aryeh Friedman
De controversiële Moshe Aryeh Friedman

Moshe Aryeh Friedman, een bijzonder controversiële Joodse figuur, heeft met een recente stunt opnieuw de Joodse gemeenschap tegen zich in het harnas gejaagd. De man, die in het verleden twee maanden in Iran woonde en bekend staat als een goede vriend van de Iraanse president Ahmadinejad, woont vandaag in Antwerpen.

Recentelijk pikte hij nog het huis  van zijn overleden schoonvader in, alhoewel deze eigendom onder verschillende erfgenamen verdeeld diende te worden. Een juridische procedure vanwege zijn familieleden zorgde er voor dat hij het pand uiteindelijk moest verlaten.

Dezer dagen probeert Friedman zijn kinderen in te schrijven in de Jesode Hatoraschool in Antwerpen. Op zich een rare keuze aangezien deze school niet per se chassidisch is. De reden hiervoor schuilt in het feit dat de man bij de andere chassidische scholen persona non grata is nadat Friedman één van hun leden aangaf bij de autoriteiten in de V.S., enkele maanden geleden.

In eerste instantie weigerde de Jesode Hatoraschool om de kinderen op te nemen aangezien ze geen enkele kennis hadden van het Nederlands (ze woonden jaren in Wenen, daarna in V.S. en een korte tijd in Iran) en ook geen diploma’s konden voorleggen. Gisteren nam de man het heft in eigen handen en poogde hij om zijn kinderen persoonlijk de school in te sturen.

Friedman omhelst Ahmadinejad
Friedman omhelst Ahmadinejad

Dat was buiten de bewaker gerekend, die de man het gebouw niet binnenliet. De bewaker moest Friedman tenslotte ook fysiek tegenhouden waarop Friedman niet aarzelde om de politie te bellen. Verschillende eenheden kwamen ter plaatse en na een tijdje werd Friedman zelf opgepakt en ondervraagd.

Advertentie

Friedman filmde het incident zelf, maakte foto’s en contacteerde verschillende media met zijn verhaal. Die gingen daar voorlopig nog niet op in. Als ze dat wel doen is het belangrijk dat ze de bredere context en de achtergrond van deze persoonlijkheid kennen.

Via volgende link kan u het artikel en interview downloaden dat verschenen is in Joods Actueel van april 2011 – Friedman in Joods Actueel