Nieuws over Friedman ‘vlucht’ blijkt voorbarig

Mogelijk zullen Neturei Kartaleden in Groot-Brittanië Friedman opvangen
Mogelijk zullen Neturei Kartaleden in Groot-Brittanië Friedman opvangen

De verschillende berichten die onze redactie op vrijdag bereikten met het nieuws dat Moshe Aryeh Friedman, die de bijnaam ‘de Joodse Belkacem’ kreeg het land is uitgevlucht, lijken voorbarig. De man en zijn gezin zouden gespot zijn aan de De Keyserlei en de Frankrijklei in Antwerpen. Wat wel klopt is dat het gezin donderdag verhuisde uit hun huurpand aan de Maria-Theresialei.

Dat zou zijn gebeurd na de juridische nederlaag die hij deze week leed en nadat hij eerder bij twee rechtzaken tegen andere Joodse scholen ook al aan het kortste eind trok.

Omdat hij voor de procedures drie keer veroordeeld werd tot het betalen van de rechtsplegingsvergoedingen hing hem nu een kostenplaatje van bijna 5000 euro boven het hoofd.

Maar dat is niet alles, hij zou met zijn gezin binnen enkele dagen uit zijn gehuurd appartement worden uitgedreven door een gerechtsdeurwaarder, de derde keer in anderhalf jaar tijd, omdat hij de huishuur niet betaalt. Ook moet hij nog 10.000 euro achterstallige huur betalen voor een ander appartement waar hij zowaar ‘gratis’ wilde wonen.

Volgens buren verhuisde heel de familie, Friedman met vrouw en 8 kinderen, donderdagochtend uit hun huurpand.

Advertentie

Speculaties blijven dat het gezin alsnog het land zal verlaten, maar zeker is dat niet. Mogelijk zou het onderzoek van de kinderbescherming een rol hierin kunnen spelen. Advocaat Henri Rosenberg had op vraag van de grootouders van de kinderen die instantie ingelicht over mogelijke wantoestanden binnen het gezin.

OVER DE PLAS?

Waar Friedman exact heen zou zijn gaan als hij ons land verlaat is niet duidelijk maar aannemelijk lijkt het dat Londen of Manchester zijn nieuwe eindbestemming kan worden. In New York werd hij afgedreigd nadat hij zijn neef bij de autoriteiten ‘verklikt’ had, in Wenen is hij al langer persona non grata.

Neturei Karta, de extreme anti-zionistische organisatie waar Friedman in het verleden mee op pad ging, heeft in Groot-Brittanië ook een handvol aanhangers. Die hadden reeds aangekondigd de man en zijn gezin ‘asiel’ te zullen verlenen.

Ondertussen zet advocaat Rosenberg zijn juridische procedures tegen Friedman voort. Zo is hij nu van plan om een klacht voor criminele activiteiten in te dienen omdat ‘Belkacem’ er blijkbaar een routine van maakt om opgelopen kosten niet te betalen. Maar ook de andere onderzoeken naar fraude en kinderverwaarlozing blijft hij opvolgen.

OCMW

Ook zal worden onderzocht of mevrouw Friedman die zo’n 1500 euro per maand van het OCMW trekt en een zelfde bedraag daar bovenop aan kinderbijslag ontvangt, hiervoor nog langer in aanmerking komt indien ze niet meer in België woont. “Het lijkt wel het verhaal van Poerim”, aldus Rosenberg, (nvdr het Joodse carnaval, dat later deze maand plaatsvindt). Ook daar was het eerst de snode Haman die trots zwaaide met zijn overwinning maar uiteindelijk werden de rollen omgekeerd en was het  deze snoodaard  die het onderspit moest delven.

BELZ

De chassidim van de Belzergemeenschap zijn ondertussen door het dolle heen met het ‘goede nieuws’. Toen het nieuws uit de rechtszaal bekend werd trok een honderdtal mensen naar de schoolpoorten waar het tot een uitbarsting van pure vreugde kwam gepaard met spontane gezang en danspasjes. De chassidim zien in dit ‘mirakel’ de hand van hun ‘rebbe’ die vorige maand gezegd had dat “de verlossing voor dit probleem nabij was”.

De Belzerschool Benoth Jeruzalem kreeg van de schoolinspectie de voorbije jaren steeds uitzonderlijk lovende commentaren bij de schooldoorlichting voor hun aanpak, leermethodes en hun pedagogisch project. In dat project staat het respect voor de traditie van de Thora in conjunctie met de moderne samenleving voorop.