Zaak schoolkinderen Friedman, Hof van Beroep stelt school in het gelijk

Moshe Aryeh Friedman is allesbehalve tevreden met de uitspraak
Moshe Aryeh Friedman is allesbehalve tevreden met de uitspraak

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft zich vandaag uitgesproken in de zaak van Moshe Aryeh Friedman die zijn jongetjes had ingeschreven in een Joodse school met uitsluitend meisjes. De uitspraak van de rechter luidde dat deze zaak ten gronde moet worden beoordeeld wat er de facto op neerkomt dat de leerinstelling de kinderen van Friedman nu kan weigeren.

Niet omdat het om een meisjesschool gaat, wel omdat de instelling andere bezwaren had ingediend zoals het feit dat Friedman de Holocaust minimaliseert en zich niet naar het pedagogisch project van de school schikt.

De zaak moet nu ten gronde moet worden beoordeeld door de rechtbank van eerste aanleg en dat is een procedure van lange adem (lees: enkele jaren). Ondertussen werd Friedman ook veroordeeld om de gerechtskosten te betalen, zowel van de zaak in kortgeding als die van het beroep.

De Benoth-Jeruzalemschool reageert opgelucht en zal de inschrijving van de kinderen eerstdaags ongedaan maken. Begin januari had Moshe Friedman er zijn kinderen nog met grote fanfare ingeschreven. Hij kwam toen opdagen met een politie-escorte en een gerechtsdeurwaarder.

Directeur Leibl Mandel reageerde opgetogen in een telefonische reactie aan Joods Actueel: “Dit is zeer goed nieuws, niet alleen voor mij maar voor de hele school, de Belzergemeenschap en de rest van Joods Antwerpen”, verklaarde hij.

Advertentie

Eerder oordeelden twee rechters al dat de Yavne en de Jesode-Hatoraschool ook in hun recht stonden om de Friedman kinderen niet in te schrijven.