Staatsveiligheid zet ‘minnares’ van Moshe Aryeh Friedman het land uit voor spionage

Volgens de gespecialiseerde Marokkaanse website Amazightimes is Kaoutar Fal de minnares van Moshe Aryeh Friedman

Deze zomer raakte bekend dat de Belgische staatsveiligheid alles ondernam om een Marokkaanse vrouw het land uit te zetten. Het ging om de 32-jarige Kaoutar Fal. Volgens haar website was ze tegelijkertijd onderneemster, consulente, journaliste en voorzitster van een vereniging voor de promotie van Arabische media. Maar volgens de staatsveiligheid is ze een spionne en betekent haar aanwezigheid in België ‘een gevaar voor de binnenlandse veiligheid’.

Tot slot is Kaoutar Fal ook goed bevriend met de controversiële Moshe Aryeh Friedman. Friedman noemt haar op Facebook ‘mijn beste vriendin en meest geliefde persoonlijkheid’. Volgens de Nederlands-Marokkaanse nieuwswebsite Amazightimes, is Kaoutar Fal zelfs de minnares van Moshe Aryeh Friedman.

(download hier de PDF versie van dit artikel – inclusief foto’s)

Dat Moshe Aryeh Friedman een bijzondere persoonlijkheid is, is een understatement. Naast zijn jarenlange vetes met de Joodse gemeenschap maakt hij er een sport van om met alle belangrijke politici op de foto te gaan. Zijn profielfoto op Facebook is een kiekje met minister Ben Weyts maar hij heeft ook foto’s met Jan Jambon, Kris Peeters, Koen Geens en Bart De Wever. Friedman dook ook op bij het terrorismeproces van Shariah For Belgium waar hij de familie van Jejoen Bontinck “kwam ondersteunen”, zei hij aan VTM, “omdat ik ze al jaren goed ken”. En nu duikt Friedman dus ook op in dit verhaal.


ACHTERGROND

Bekijk onze fotoreportage (deel 1)
Bekijk onze fotoreportage (deel 2)
Advertentie

Kaoutar Fal kwam in oktober 2016 naar ons land vanuit Marokko waar ze een vzw oprichtte voor de promotie van Arabische belangen. De Belgische staatsveiligheid hield haar activiteiten in de gaten omdat ze connecties zocht met diplomaten en zich in louche milieus bevond. Ze deed ook contante betalingen van tienduizenden euro’s voor conferenties en andere dure zaken.

De claim dat ze een consulente, zakenvrouw en journaliste was, bleek niet te kloppen. Na een lange schaduwoperatie was de staatsveiligheid overtuigd. In maart van dit jaar vroeg ze om het visum van Fal op te heffen omdat ze “een gevaar vormt voor de openbare orde en onze nationale veiligheid”. De mensen met wie ze hier in contact stond, zouden bovendien ook werken voor buitenlandse “offensieve inlichtingendiensten”, lezen we in het juridisch dossier.

Ze werd door de autoriteiten opgepakt op 29 mei 2018 en vastgehouden in transitcentrum 127-bis. Ze ontkende alle beschuldigingen en nam een advocaat onder de arm. Die werd betaald door… Moshe Aryeh Friedman, met wie Fal dus goed bevriend is. Fal gaf als adres voor haar juridische correspondentie ook het adres op van de familie Friedman in Antwerpen.

JURIDISCH GEVECHT

Een juridisch gevecht barst los.“Kaoutar Fal start een dringende procedure om haar visum terug te krijgen en vooral ook haar vrijheid”, schrijft de VRT die het verhaal verslaat

Daarna volgt een typisch Belgisch verhaal:
– De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen spreekt zich op 6 juni uit in haar voordeel. Toch wordt ze niet vrijgelaten. Een dag later al, op 7 juni, is er immers een nieuw besluit van staatssecretaris Francken. Op basis van nieuwe informatie van de Staatsveiligheid wordt Fal opnieuw een visum geweigerd en wordt ze meer dan ooit beschouwd als “een gevaar voor onze samenleving”.

– Ze komt echter alsnog vrij op 10 juli vanwege een technische aangelegenheid. Dat gebeurt op basis van een uitspraak van het Brussels hof van beroep dat oordeelde dat Kaoutar Fal tussen 6 en 7 juni (1 dag dus) ten onrechte van haar vrijheid beroofd bleef.

Advertentie

– Maar het verhaal is hierbij nog niet ten einde. Fal wordt vrijgelaten maar krijgt van de dienst Vreemdelingenzaken haar paspoort niet terug. En opnieuw kan ze niet erg lang van haar vrijheid genieten. ‘s Anderendaags, op 11 juli, wordt ze op het Brusselse Luxemburg-plein opgepakt door speciale eenheden.

– De 101 centrale krijgt een oproep dat Kaoutar Fal gekidnapt wordt. Die noodoproep pleegt… mevr. Rosenzweig en dat is de echtgenote van Moshe Aryeh Friedman.

– Als men haar uitlegt dat de dame in kwestie helemaal niet gekidnapt is, maar is opgepakt door de autoriteiten, legt Moshe Aryeh klacht neer tegen de Belgische staat. Friedman noemt zich in die klacht ‘de beste vriend van het slachtoffer’ en vanuit die hoedanigheid vindt hij het ook ‘passend dat er een schadevergoeding wordt toegekend voor de geleden materiële en morele schade, en met name aan de heer Friedman, van 10.000 euro’.

– Na twee maanden van juridische procedures – die ook de pers halen – besluit Kaoutar Fal dat het weinig zin heeft om verder te procederen en vertrekt ze vrijwillig terug naar Marokko op 23 juli 2018.

Wie de motivatie van de uitspraken van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen naleest, ontdekt dat volgens de Belgische Staatsveiligheid mevrouw Kaoutar Fal en haar organisaties “actief betrokken zijn bij inlichtingenoperaties ten voordele van Marokko”.

DE CONNECTIE FRIEDMAN

Kaoutar Fal (midden naast Moshe Aryeh) bezoekt het gezin tijdens een familievakantie in Marokko

Dit brengt ons naar de link met Moshe Aryeh Friedman. De Nederlands-Marokkaanse nieuwswebsite Amazightimes.nl schrijft dat het Friedman was die de som van € 6.000 betaalde voor de advocaat van Fal, immigratiespecialist Julien Hardy, en vervolgt: “Wat opvallend is, is dat zij zijn minnares is, en hij haar helpt in België.”

Moshe Friedman omschreef Kaoutar Fal recentelijk nog als volgt op zijn Facebookpagina: “My best friend, most beloved and respected personality, Excellency Madam Kaoutar Fal.”

Op Facebook zijn er tientallen foto’s van Friedman in gezelschap met Fal, en dat zowel in België als in Marokko. In april 2017 was het gezin Friedman in Marrakech. Kaoutar Fal duikt daarbij op in het koosjer restaurant Dar Ima.

Een van de vele bezoeken samen aan Marokko

Vanaf dat moment heeft Friedman blijkbaar de smaak te pakken voor het Arabisch land dat hij minstens zeven (!) keer bezoekt in een periode van een jaar tijd. Tijdens de zomer van 2017 verbleef het voltallig gezin Friedman in Hotel Club Val d’Anfa in Casablanca. Opnieuw is Kaoutar Fal aanwezig op tientallen foto’s, zowel in het hotel als in het nabijgelegen Anfaplace shoppingcenter dat het gezin samen met haar bezoekt.

Eind 2017 reist Moshe Friedman een derde keer naar Marokko, ditmaal enkel met zijn jongste dochter en met Rezi, zijn oudste dochter.

Vanaf 2018 worden het bezoeken zonder zijn gezin… maar dan wel steeds mét Kaoutar Fal aan zijn zij. Dat is onder andere het geval in februari en april 2018 waar Friedman telkens hoge gasten en politici ontmoet op conferenties en feestjes. De foto’s van Friedman en Fal op een chique diner in Le Carré d’Or dateren van zijn bezoek in de maand april. Zijn laatste bezoek aan Marokko dateert van 6 mei 2018. Twee weken later wordt Kaoutar Fal opgepakt in België. De bezoeken aan Marokko komen dan ook abrupt tot een einde.

Een belangrijke vraag ook, wie financierde dit allemaal en waarom? Alles wijst in de richting van Kaoutar Fal.

DOCHTER REZI

Zij aan zij met Kris Peeters

De vraag die zich stelt, is of dochter Rezi Friedman, die nog thuis inwoont en met de familie op vakantie trekt, ook nauw bevriend is met Fal. Nu Rezi de stap naar de politiek gezet heeft en op de CD&V lijst in Antwerpen staat, moet die vraag gesteld worden. Er zijn alvast verschillende foto’s waarbij Rezi en Kaoutar het zondermeer heel goed met elkaar lijken te vinden en Kaoutar feliciteert Friedman op 11 september nog met haar kandidatuur.

Goede vriendinnen, Rezi Friedman (CD&V) en Kaoutar Fal (uitgewezen spion)

Welke conclusie we aan dit alles moeten geven, is nog onduidelijk. Eén ding is zeker, van dit verhaal hebben we het laatste nog niet gehoord want volgens de Arabische nieuwssite achkayen.com zou Moshe Friedman zelf ook opgepakt zijn geweest voor het smokkelen van grote sommen geld en voor witwaspraktijken. Een beschuldiging die wij echter niet konden natrekken. Wij zullen onze lezers in ieder geval informeren als er zich nieuwe wendingen voordoen in dit verhaal.

Lees ook onze andere artikels in deze serie.

Nota van de redactie: Zowel vader Moshe Aryeh als dochter Rezi Friedman weigerden om ons te woord te staan voor dit artikel.