Joodse gemeenschap reageert verbaasd op nieuwe CD&V kandidate, Rezi Friedman

Rezi Friedman

De teneur binnen de Joodse gemeenschap, op het nieuws dat de 23-jarige Rezi Friedman op de Antwerpse CD&V lijst staat, is er eentje van verbazing. “Als dat maar goed komt”, is de algemene tendens op de verschillende Whatsapp groepen in de Joodse gemeenschap. Rezi is de dochter van de controversiële Moshe Friedman en de vraag is welke impact haar vader op haar heeft, zeker als je weet dat ze nog bij haar familie inwoont.

Zal ze ook stemmen halen? Dat is natuurlijk de eerste afweging van elke politieke kandidaat. Maar dat is hier allesbehalve een evidentie omdat het gezin Friedman een echt buitenbeentje is.

De familie woont buiten de Joodse buurt, in een straat waar zij de enige orthodoxe joden zijn. Omwille van de vader, die verstoten is uit de Gemeenschap, is het gezin geen lid bij één van de meer dan 30 synagogen in Antwerpen, toch een belangrijke bron van sociale contacten. Idem voor de Joodse jeugdgroepen waar Rezi nooit naartoe ging.

“Ik ben mijn vader niet”

Friedman omhelst Ahmadinejad
Friedman omhelst Ahmadinejad

Het klopt dat de dochter de vader niet is maar ze staat zeker onder zijn invloedsfeer en heeft door hem al heel wat moeten meemaken in haar jonge leven. Het gezin woonde de voorbije jaren in Wenen maar is daar vertrokken na ruzie met de gemeenschap. Rezi en haar zussen mochten onder andere de Joodse school niet meer binnen nadat vader Friedman de school een proces had aagedaan.

Advertentie

Het gezin verhuisde daarna naar Amerika waar de vader moest gaan lopen, ook vanwege ruzie, en woonde nadien zelfs 9 maanden in Teheran toen Mahmoud Ahmadinejad, vijand numero uno van Israël, er president was. Friedman was een persoonlijke vriend van de antisemitische Ahmedinejad. Denk je dat dit allemaal geen invloed heeft op dochter Rezi, is dan de vraag.

Moshe Friedman en Kaoutar Fal

Spion uit Marokko

Rezi is misschien 23, maar woont wel in bij haar familie. En daar wringt het schoentje want nog maar 2 weken geleden raakte bekend dat de Marokkaanse spionne, Kauotar Fal, die door staatsveiligheid het land werd uitgezet en als “een ernstige bedreiging voor de staat” werd omschreven, de beste vriendin is van vader Moshe Friedman. Meer nog, haar officieel adres was gevestigd in het pand van de Friedmans. “Als je thuiskomt na een dag studeren en er zit een Marokkaanse spionne aan de koffietafel met je vader”, heeft dat dan echt geen enkele invloed?

Wanhopig

Het gezin Friedman (Rezi met rug naar de camera) mocht de Joodse school in Wenen niet meer betreden

Het lijkt er ons in ieder geval op dat CD&V Antwerpen wanhopig op zoek was om toch maar te kunnen uitpakken met een Joodse kandidaat, en spijtig genoeg niemand kon vinden. Ze besloten uiteindelijk voor Rezi, ook al was het zeker geweten wie haar vader is. En als het de bedoeling is om effectief Joodse stemmen te halen, dan zal dat met deze kandidate zeker niet lukken.

Michael Freilich: “Ik wil best geloven dat zij haar vader niet is, en ik ben bijzonder verheugd dat Rezi haar studies heeft afgemaakt, maar het is nog maar de vraag of ze die boodschap op zo’n korte periode voor de verkiezingen ook bij de gemeenschap kan bekend maken. Dat is niet realistisch. Ze is gecontamineerd door haar vader, ook al treft haar spijtig genoeg geen enkele schuld.”

Filip De Winter

Advertentie

Vergelijk het een beetje met de dochter van Filip De Winter die morgen hoofdredacteur zou worden bij de VRT. Dan gaan mensen toch ook vragen stellen over haar neutraliteit en over de invloed van haar vader en het gezin op haar standpunten. Je kan nog 100 keer zeggen dat de dochter de vader niet is, maar gaat het kiespubliek dat zomaar slikken?”

Vriendschap ook zonder Joden

Desondanks blijft Michael Freilich hoopvol: “De CD&V is en blijft een belangrijke partner in Antwerpen en het is cruciaal om de dialoog verder te zetten. Dat is de voorbije jaren heel goed gelukt met schepenen Heylen en Van Peel en nu met Bastiaens. Die vriendschap heeft bewezen dat er niet noodzakelijk een Joodse kandidaat op een lijst moet staan om goede contacten te onderhouden.”