Wie heeft er meer info over Ide Leib Kartuz ? (deel 2)

De zoektocht van heer David Van Turnhout over het leven van zijn Joodse grootvader Ide Leib Kartuz gaat verder. In 1929 kwam hij naar Antwerpen en huurde daar een woning in de Vestingstraat 26. Hij verbleef daar met zijn echtgenote Chaja Ruchla Artman en hun twee kinderen, Charles Victor en Simone. Zijn beroep was kleermaker.

In de loop van 1941 sloot hij zich aan bij het Onafhankelijkheidsfront met de bijnaam “Jules”. Als verzetsman zamelde hij geld in om ondergedoken personen te helpen. Hij verspreidde illegale pers en vlugschriften, en was verbindingsman met andere weerstanders. Tijdens de eerste razzia op 22 juli 1942 in de buurt van de Lange Herentalsestraat werd hij opgepakt en afgevoerd naar Breendonk en nadien naar de Dossinkazerne in Mechelen. Vandaar werd hij op 25 augustus 1942 samen met zijn vrouw en de twee kinderen met konvooi V gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze twee dagen later aankwamen. Zijn vrouw en kinderen werden vermoedelijk onmiddellijk vergast.

Het getatoeërde stamnummer van Ide Leib Kartuz was 61979 en hij werkte in Auschwitz als kleermaker. Hij overleefde en moest vanaf 19 januari 1945 op dodenmars naar Mauthausen. Op 5 mei 1945 werd hij bevrijd in het concentratiekamp van Gunskirchen in Oostenrijk. Van daaruit werd hij overgevlogen naar een ziekenhuis in Parijs. Later werd hij gerepatrieerd naar Antwerpen. Hij had opnieuw een kleermakerszaak in de Schupstraat 22 in Antwerpen en woonde later in de Consciencestraat. Hij huwde opnieuw met Josephine Vervloet en kreeg twee kinderen, Ellen en Benno. Hij stierf in 1995 in een rusthuis voor oorlogsslachtoffers in Dilbeek en werd begraven op het militair erepark op het Schoonselhof in Antwerpen.

David Van Turnhout en professor Dirk Verhofstadt (Universiteit Gent) zoeken getuigen, foto’s en documenten over Ide Leib Kartuz en over zijn vrouw Chaja Ruchla Artman zowel voor als tijdens de oorlog. Zij vragen u om aan uw oudere familieleden en kennissen te vragen of ze ooit gehoord hebben van Ibe Leib Kartuz. Misschien kennen ze hem als overlevende van de kampen, als verzetsman, als klanten bij zijn kleermakerszaak, of als buurtbewoner in de omgeving van de Schupstraat en de Consciensestraat. U kan terecht bij David Van Turnhout (email davidmvt@hotmail.com) of Dirk Verhofstadt (email verhofstadt.dirk@telenet.be).

Advertentie

Elke tip is welkom. Wordt vervolgd.