Jeruzalem niet langer een ‘nederzetting’ bij Booking.com

CLICK FOR LARGER IMAGE OF BEFORE AND AFTER VIEWS

Booking.com, de internetgigant die hotelovernachtingen via de gelijknamige website aanbiedt heeft deze week de verwijzing naar Jeruzalem als “Israëlische nederzetting” herzien nadat Joods Actueel daarover tekst en uitleg vroeg.


Hoofdredacteur Michael Freilich, had een klacht hierover ontvangen van een lezer.

“Onze abonnee was op zoek naar een hotelkamer in Jeruzalem en schrok een hoedje toen hij ontdekte dat Jeruzalem als een “Israëlische nederzetting” werd geclassificeerd. Ik dacht eerst dat het om een hoax ging tot ik zelf op booking.com een kijkje nam en het met mijn eigen ogen zag.

De vermelding van Jeruzalem als nederzetting viel trouwens in meerdere talen te lezen: in het Nederlands maar ook in het Frans, Engels, Spaans enz.

Webgigant
Booking.com is een echte internetgigant. De website is in veertig talen beschikbaar en biedt meer dan 29 mijoen locaties aan. Volgens eigen zeggen worden dagelijks meer dan 1.550.000 overnachtingen geboekt via het platform. Volgens het webindexeringsbedrijf Alexa.com staat booking.com in de top honderd van meest bezochte websites op het internet.

Advertentie

Politiek statement?
Afgelopen maandag stuurde Freilich een mail naar Booking.com:

– Kan u laten weten sinds wanneer u deze omschrijving van Jeruzalem gebruikt op uw website?

– De toekomstige status van Oost Jeruzalem mag nog onduidelijk zijn (gaat het deel uitmaken van een Palestijnse staat of blijft het onder Israëlische controle) toch is er niemand die de Israëlische soevereniteit over West Jeruzalem ontkent. Vandaar de vraag waarom u het als  nederzetting bestempelt?

– Waarom gebruikt u de term nederzetting? (De Palestijnen refereren ernaar als naar bezet gebied maar ook zij spreken nooit van een nederzetting)

– De medeëigenaar van Booking.com is het Amerikaanse bedrijf Priceline. Gaat u uw houding veranderen nu de Amerikaanse ambassade is overgebracht naar Jeruzalem.

– En waarom is de classificate “Israëlische nederzetting” uberhaupt nodig? Kiest u ervoor om daarmee een politiek standpunt in te nemen? is het niet eenvoudiger om gewoon Israël als bestemming te vermelden zonder enige toevoeging zoals uw collega’s van Agoda.com en Kayak doen?

Kwestie van de baan
Op de dinsdag bleek de website plots aangepast en bleek elke referentie naar Jeruzalem als Israëlische nederzetting verwijderd te zijn geweest. Maar bij het opzoeken van locaties op de Westoever zoals bijvoorbeeld Hebron of Giv’at Ze’ev is de term nog steeds in gebruik.

Advertentie

Op dit ogenblik hebben we nog geen antwoord van de website ontvangen.

Palestijnse lobby
In 2017 leverden anti-Israëlische activisten van de website Electronic Intifafa kritiek op Booking omdat die hotels en appartementen aanboden in Israëlische nederzettingen terwijl enkel Israël als locatie werd vermeld.