Al Jazeera verhaal over Israëlische verkrachtingen was verzonnen

Hoewel Al Jazeera het nog niet officieel heeft bevestigd, is alle inhoud evenals de ‘videogetuigenis‘ met betrekking tot de beschuldiging van verkrachting en moord van onschuldige burgers in het Al Shifa ziekenhuis verwijderd van hun site.

Nadat het meer dan 24 uur online heeft gestaan, heeft Al Jazeera, de Qatarese nieuwsomroep, het artikel verwijderd waarin Israëlische soldaten werden beschuldigd van het vermeend verkrachten van vrouwen tijdens de laatste inval van de IDF in het Shifa-ziekenhuis, dat als een voormalig ziekenhuis annex terreurhoofdkwartier van Hamas en de Islamitische Jihad diende.

Hoewel de omroep niet officieel naar de intrekking heeft verwezen, werd alle inhoud met betrekking tot de beschuldiging verwijderd. Yasser Abuhilalah, columnist en voormalig directeur bij Al Jazeera, tweette ook dat “uit onderzoeken van Hamas is gebleken dat het verhaal over de verkrachtingen van vrouwen in het ziekenhuis verzonnen was. De vrouw die over verkrachting sprak, rechtvaardigde haar overdrijving door te zeggen dat het doel was om de vurigheid en broederschap van de natie op te wekken”, en voegde eraan toe: “Alsof meer dan dertigduizend martelaren, negentigduizend gewonden, ongeveer een miljoen ontheemden en uitgebreide vernietiging niet genoeg waren!”

Jihad Khelles, een pro-Hamas-prediker uit Gaza, tweette eveneens dat er geen bewijs was voor de beschuldigde gebeurtenissen en dat de vermeende “getuige” slechts een verhaal vertelde dat zij had gehoord, niet gezien, en dat dit “paniek en angst veroorzaakt” en “wanhoop en frustratie bij de Palestijnen in een tijd waarin ze stabiliteit en geruststelling het hardst nodig hebben”.

Advertentie

Het oorspronkelijke artikel van Al Jazeera bevatte een “getuigenis” van Jamila Al-Hassi, een vrouw uit Gaza, die beweerde getuige te zijn geweest van IDF-soldaten “die vrouwen verkrachtten en vervolgens doodden, en hele families levend verbrandden”. Deze valse beweringen verspreidden zich snel online, waarbij velen hun woede jegens Israël uitten en het Arabische falen hekelden om de eer van Palestijnse vrouwen te beschermen. Sommigen vroegen zich af waar Hamas en het verzet waren gebleven.

Volgens de Israëlische nieuwsblogger Abu Ali Express heeft de valse getuigenis ertoe geleid dat veel inwoners van de noordelijke Gazastrook naar het zuiden vluchtten, wat leidde tot een ongebruikelijk onderzoek van Hamas naar de details.

De dame in kwestie, Jamila Al-Hassi, die live werd geïnterviewd op Al Jazeera, beweerde eerst getuige te zijn geweest van de gebeurtenissen, inclusief de vermeende verkrachtingen, ontvoeringen en moorden tijdens de inval, en beschreef wat ze “had gezien” als “meer dan een actiefilm”.

Ze beweerde ook al zes dagen om hulp te hebben gevraagd en voegde toe: “Wie is het Rode Kruis? Zijn dat Joden, onze vijanden?” Ze beschuldigde de organisatie ervan zichzelf als “belangrijker dan wij [de Gazanen]” te beschouwen en vroeg zich af hoe het komt dat zij wel voedsel en water hebben, maar de burgers van Gaza niet.

Al Jazeera, opgericht met financiële steun van de koninklijke familie van Qatar, heeft decennialang gefungeerd als een spreekbuis voor het regime, dat onderdak biedt aan leiders van Hamas, een groep die door de VS, Canada, de EU, Israël en andere landen als terroristische organisatie is bestempeld. De zender is berucht vanwege het verspreiden van antisemitische retoriek en het ontkennen van de Holocaust.

En nu afwachten of de Vlaamse nationale pers hierover zal berichten.