Oproep van kleinzoon: wie heeft er meer info over Ide Leib Kartuz – overlevende van Auschwitz

De heer David Van Turnhout uit Antwerpen zoekt informatie over zijn Joodse grootvader Ide Leib Kartuz. Hij werd op 18/09/1905 geboren in Plawno in Polen. In 1929 kwam hij naar Antwerpen en huurde daar een woning in de Vestingstraat 26. Hij verbleef daar met zijn echtgenote Chaja Ruchla Artman en hun twee kinderen, Charles Victor en Simone. Zijn beroep was kleermaker.

Op 23/07/1942 werd hij gearresteerd in Antwerpen en overgebracht naar Breendonk. Op 20/08/1942 werd hij overgebracht naar de Dossinkazerne in Mechelen. Vandaar werd hij op 25/08/1942 samen met zijn vrouw en de twee kinderen met konvooi V gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze twee dagen later aankwamen. De kinderen werden vermoedelijk onmiddellijk vergast. Van zijn vrouw Chaja werd verder niets meer vernomen. Het getatoeërde stamnummer van Ide Leib Kartuz was 61979 en hij werkte in Auschwitz als kleermaker.

Op 20/01/1945 moest hij op dodenmars naar Mauthausen en later naar Melk. Eind mei 1945 werd hij gerepatrieerd naar Antwerpen. Hij had opnieuw een kleermakerszaak in de Schupstraat in Antwerpen en woonde later in de Consciencestraat. Hij huwde opnieuw met Josephine Vervloet en kreeg twee kinderen, Ellen en Benno. Hij stierf in 1995 in een rusthuis voor oorlogsslachtoffers in Dilbeek en werd begraven op het militair erepark op het Schoonselhof in Antwerpen, bizar genoeg zonder Joodse vermelding.

David Van Turnhout en professor Dirk Verhofstadt (Universiteit Gent) zoeken getuigen, foto’s en documenten over Ide Leib Kartuz en over zijn vrouw Chaja Ruchla Artman zowel voor als tijdens de oorlog.

Advertentie

Uit een eerste onderzoek blijkt dat Ide na de oorlog veel contact had met overlevenden van de concentratiekampen en dat hij als kleermaker behoorlijk veel klanten had. Personen die hem gekend hebben of documenten over hem hebben, of over hem hebben horen spreken, kunnen terecht bij David Van Turnhout (email davidmvt@hotmail.com) of Dirk Verhofstadt (email verhofstadt.dirk@telenet.be).

Elke tip is welkom.