Jonge Joodse dames Goldstoff en Zanzer vervoegen N-VA

Yoëla Goldstoff (oranje t-shirt) en Isabelle Zanzer (rode jurk) vervoegen zich bij het (gele) N-VA kamp

Er verschijnen bij de volgende verkiezingen twee nieuwe Joodse gezichten op verkiezingslijsten van de N-VA. In Edegem is dat de 23-jarige Yoëla Goldstoff en in het district Antwerpen is dat Isabelle Zanzer, dochter van Alexander Zanzer, de directeur van de Joodse Weldadigheidsorganisatie, De Centrale.

Goldstoff komt op een tiende plaats en maakt daarbij een reële kans om een zetel te bemachtigen. Er zijn vandaag namelijk 14 verkozen N-VA mandatarissen in Edegem.  Volgens de lokale N-VA voorzitter, Hugo Van Bueren is Goldstoff een aanwinst voor de partij: “Een pittige dame die bijzonder actief is. Ze organiseerde jeugdfestivals en is bijzonder open van geest. Ze weet van aanpakken en wat belangrijk is, ze kan goed met mensen om. Ze is dus ook bij onze de jeugd hier een bekend figuur.” Dat levert haar volgens hem zeker stemmen op. En niet alleen dat maar ze  is ook (ze) nauw betrokken bij de lokale  Indische en joodse gemeenschap.

In gesprek met onze redactie vertelt Goldstoff dat ze een tijd in India woonde als ’trainee’ in de diamant- en juwelensector. “We hebben een toffe N-VA ploeg hier en ik ga voor het eerst mee campagne voeren en dat is voor mij echt helemaal nieuw en dus ook super spannend”.  De kandidatuur van Goldstoff maakt trouwens deel uit van een verjongingsoperatie binnen haar partij. Er zijn momenteel in Edegem veertien verkozen N-VA mandatarissen waardoor haar tiende plaats zeker perspectieven biedt op een effectief mandaat, tenminste als de kiezers daar ook zo over denken. In elk geval wil zij voor alle burgers van haar gemeente paraat staan.

Het gezin Goldstoff is afkomstig uit Nederland (Amsterdam en Blaricum) maar Yoëla is in Edegem geboren en getogen. Dienstbaarheid aan de gemeenschap is sowieso geen vreemd woord bij de familie Goldstoff want bijna tien jaar geleden werd de nieuwe synagoge/cultureel centrum aan de Parklaan geopend. Het prachtige gebouw werd opgetrokken in opdracht van de vzw Chai Center, op initiatief van Tali Goldstoff, de papa van Yoëla en van rabbijn Menachem Hertz.

Advertentie

Bij N-VA Antwerpen werd op maandag 2 juli de kandidatuur van Isabelle Zanzer bekend gemaakt. De 22-jarige Zanzer zet haar eerste stappen in de gemeentepolitiek en werd eerder al samen met André Gantman gespot op N-VA gerelateerde events en in de Joodse buurt. Isabelle beschouwt Gantman als haar mentor. Ze heeft aan de Sorbonne internationaal recht gestudeerd en verklaart vandaar uit haar belangstelling voor politiek. Isabelle is ook een bolleboos, op haar 17de was ze klaar met haar middelbare studies en op haar 22ste heeft ze haar  studies economie en internationaal recht afgerond) .

Joods Actueel kon Zanzer spreken kort voor ze op vakantie vertrok. Ze zei tegen onze redactie zonder de minste aarzeling voor de N-VA te hebben geopteerd “omdat die partij fors inzet op veiligheid en het zorgen voor een veilige samenleving voor mezelf en mijn gezin van het allergrootste belang is. Isabelle staat op de 24ste plaats op de districtslijst van de N-VA in Antwerpen maar met voldoende voorkeursstemmen kan ze toch een mandaat bemachtigen. “Ik ben André Gantman dankbaar om zijn lange politieke ervaringen met mij te willen delen”, klinkt het verder.

Naast N-VA telt ook Open VLD verschillende Joodse kandidaten. Het blijft nu afwachten of er ook joodse kandidaten op de CD&V lijs zullen staan.