“Pijnlijk om beelden te aanschouwen van premier Michel bij Iraanse president Rouhani”

Michel bij Rouhani in New York (foto: IRNA persagentschap)

Isabelle Zanzer, die voor N-VA in Antwerpen op de districtlijst staat, schrijft in onderstaand opiniestuk dat voor de Belgische premier Charles Michel de economische waarden primeren boven de humanitaire. Zij schrijft dat naar aanleiding van zijn bezoek aan de Iraanse president in New York. “Het is moeilijk te zwijgen en nog moeilijker de stilte van anderen te aanhoren.”

Isabelle Zanzer

OPINIE:

“Iran, een religieuze dictatuur waar mensenrechten met de voeten worden getreden en vrouwen voor overspel nog altijd gestenigd worden.

Een regering die de vernietiging van een ander land nastreeft en terrorisme sponsort.

Een land dat de grootste bedreiging vormt voor een regio waarvan de onrust de vluchtelingencrisis naar Europa bracht.

Advertentie

En juist met de leider van dit land gaat onze eerste minister in gesprek op een officiële ontmoeting in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ja, dit is geen districtsdraadkwestie. Daarom schrijf ik deze opinie ter persoonlijke titel.

Het was pijnlijk de beelden op TV hiervan te aanschouwen. Zich distantiëren van President Trump bij het overgroot deel van de publieke opinie is voordelig, daar twijfelt niemand aan. Maar daarvoor kon een betere partner gezocht worden dan een fundamentalistische dictatuur.

Werden de Europese waarden, de mensenrechten en de dreiging om Israël te vernietigen aangehaald? Misschien, maar zo zag het er niet uit. De economische en politieke voordelen primeerden boven de menselijke.

Het is moeilijk te zwijgen en nog moeilijker de stilte van anderen te aanhoren.”