Europa haalt hard uit naar Vlaamse Holocaustcartoonist

Katharina Von Schuerbein
Katharina Von Schuerbein,EU gezant voor de bestrijding van het antisemitisme

Luc Descheemaeker (aka O-Sekoer), won in Teheran één van de hoofdprijzen met een cartoon van de Israëlische veiligheidsmuur met daarop het opschrift Arbeit macht Frei, bekend van het uitroeiingskamp Auschwitz. Joodse organisaties reageerden ‘not amused’. Nu mengt ook de Europese coördinator voor de bestrijding van het antisemitisme zich in het debat en die is allesbehalve mals voor de cartoonist. Het Forum der Joodse Organisaties is van plan om verdere stappen te ondernemen.

prijsuitreiking tijdens de Iraanse Cartoonale 2016
prijsuitreiking tijdens de Iraanse Cartoonale 2016

Dat een Belgische cartoonist in Iran deelnam aan de infame anti-Holocaust cartoonwedstrijd was al erg genoeg. Maar in het buitenland kijken ze raar op als ze horen dat de cartoonist in ons land alle eer krijgt van zijn school, het Sint-Jozefsinstituut-College in Torhout en wordt goedgepraat in de pers.

In een reactie maakt de Europese coördinator voor de bestrijding van het antisemitisme nu brandhout van zowel de mensen die de cartoonist blijven verdedigen als van de cartoon zelf. Katharina von Schnurbein:

“Volgens EU wetgeving is het een strafbaar feit om in het openbaar genocidemisdaden zoals de Holocaust goed te praten, te ontkennen of te trivialiseren. Het is voor mij duidelijk dat het trekken van gemakkelijke vergelijkingen met de Holocaust, zoals deze cartoon doet, de historische dimensie van een volkerenmoord, waarbij 6 miljoen Joden en vele anderen systematisch werden vermoord, kleineert en en beschadigt. En dat ongeacht de andere boodschap die de cartoon zou willen communiceren”

Eerder had ook Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO de Iraanse cartoonale reeds omschreven als “een initiatief dat enkel tot doel heeft om het vermoorden van miljoenen Joden te bespotten. Zoiets kan daarom enkel haat, geweld en racisme genereren.”

Advertentie

En ook Duitsland heeft de wedstrijd “ontoelaatbaar” genoemd terwijl de Franse tekenaar Zéon, die de eerste prijs won, zich volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan een rechtszaak kan verwachten.

Het Forum der Joodse Organisaties is blij met de reactie van de EU en zegt nu stappen te overwegen:

“In Vlaanderen is men blijkbaar heel tolerant voor dit soort ‘uitglijders’. Alles wordt onder de mat geveegd onder de noemer van ‘vrije meningsuiting’. Het is pas als men in het buitenland grote ogen trekt dat men hier wakker wordt. Gesterkt door de internationale reacties in deze zaak hebben wij dan ook besloten om nu juridische stappen te laten onderzoeken in deze zaak”.

Soort zoekt soort ?

Winnaar van de wedstrijd Zéon met andere veroordeelde antisemieten Alain Soral en Dieudonné
V.l.n.r. Winnaar van de wedstrijd Zéon met twee andere veroordeelde antisemieten Alain Soral en Dieudonné

Descheemaeker verspreidt bovendien ook de cartoons van Zéon, een Franse neofacist en negationist. Zéon is op zijn beurt een goede maat van de veroordeelde Franse antisemiet Alain Soral en van de eveneens meermaals veroordeelde antisemiet Dieudonné.

“Ethisch niet te verantwoorden”
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel: is vooral niet te spreken over de deelname aan de wedstrijd in Teheran. “Als je weet dat zowel de UNESCO als verschillende landen waaronder Frankrijk, Duitsland en de V.S. de wedstrijd in Teheran veroordelen vanwege het antisemitische karakter, dan is het triest om te vernemen dat de directie van de Torhoutse school, het St.-Jozefsinstituut-College, de bizarre leraar feliciteert en blijft goedpraten. De vrije meningsuiting laat inderdaad ook toe om kwetsende cartoons die feitelijk gezien nergens op slaan, te publiceren, maar we mogen met z’n allen toch ethische en morele bezwaren maken hiertegen en de cartoonist duidelijk maken dat dit niet kan.”

Editie 2017
Voor de wedstrijd in 2017 kondigt Teheran aan dat het thema van de volgende contest “het Zionistisch Kalifaat” zal zijn. Daarmee wil Iran dat tekenaars aantonen dat het terrorisme van IS eigenlijk dient om het zionisme te bevorderen. Luc Descheemaeker zal dit jaar geen cartoon indienen voor de wedstrijd…
hij zal namelijk zetelen in de jury.

Advertentie