Belgische Iraniërs verontwaardigd over hoog EU-bezoek aan Iran

iran islam conflict illustration concept

De pro-democratische Iraanse gemeenschap in ons land, die verschillende organisaties van Iraanse vluchtelingen groepeert waaronder de Iraanse Democratische Vrouwenassocitatie zijn niet te spreken over het bezoek van Catherine Ashton, verantwoordelijke voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, aan Teheran.

“Ashton wil met haar bezoek haar eigengereide idee om het Iraanse regime nog extra tijd te geven om zijn militaire nucleaire programma te beëindigen doordrukken ondanks de internationale afspraak dat honderdtachtig dagen daarvoor volstaan”, aldus activisten tegen Joods Actueel.

Maar de Iraanse vluchtelingen in ons land zijn vooral niet te spreken over het bezoek dat samenvalt met de Internationale Vrouwendag in een land waar de rechten van vrouwen continue geschonden worden. Bovendien is 8 maart een herdenkingsdag voor alle politieke vrouwelijke gevangenen in Iran en de ondermeer duizend vrouwen die verblijven in Camp Liberty.

Camp Liberty is een vluchtelingenkamp in Bagdad dat door religieuzen fanaten in Iran met raketten werd bestookt begin maart 2013. Bij die aanval kwamen acht vluchtelingen om het leven en waren er meer dan honderd gewonden. In 2013 werd het vluchtelingenkamp nog drie keer met raketten bestookt waarbij telkens nieuwe slachtoffers vielen.

Advertentie

“Sinds het aantreden van de zogezegde gematigde president Rouani werden er sinds januari dit jaar al honderdvijftig executies geregistreerd”, aldus de organisatoren van de protestactie. In Iran gebeuren dit soort executies door verhanging en het barbaarse karakter van het regime wordt in de verf gezet doordat ze onfortuinelijke burgers in het openbaar op pleinen en straten aan kranen opknoopt.