N-VA Kamerlid Theo Francken pleit voor “harde aanpak” Iraans regime en “regimewissel”

Theo Francken
Theo Francken

Theo Francken, die voor N-VA in de commissie Defensie zetelt, is niet mals voor de jongste internationale pogingen om koste was kost een nieuwe nucleaire deal met Iran rond te krijgen. Ook Darya Safai, die uit het land vluchtte, is bezorgd.

Zopas maakte Iran bekend dat het volgende week start met de productie van 60% verrijkt uranium. In het nucleair akkoord met dat land is de grens vastgelegd op 3,67%. Vandaag zit het daar al ver boven met 20% wat dus zeker niet voor vredevolle toepassingen dient. Bij een hoge percentage is gebruik voor nucleaire wapens

Op zijn blog schrijft Francken het volgende:

“Persoonlijk ben ik voor een harde aanpak van het Iraanse regime. Ik moet hier gewezen President Trump en Premier Netanyahu gelijk geven. Met dit regime doe je geen zaken. De Irandeal is naïef en gevaarlijk. Het risico op het vervaardigen van kernwapens is veel te groot. Van het ogenblik dat ze die hebben, verandert alles. Kijk maar naar schurkenstaat Noord-Korea, daar blijft ook iedereen met de handen af.”

(lees verder onder de foto)

Advertentie

Raketten en terrorisme

Darya Safai
Darya Safai

Ook zijn collega Darya Safai die Iran is uit gevlucht maakt zich zorgen: “De Ayatollahs hebben nooit vreedzame bedoelingen gehad. Ze maken gebruik van de Westerse naïviteit om enerzijds sancties te verlagen en ondertussen ondergronds door te gaan met hun gevaarlijke plannen. Ook worden de mensenrechten er dagelijks geschonden.”

Ze herinnert er ook aan dat het akkoord slechts voor een periode van 15 jaar geldt, waarvan de helft nu bijna verstreken is.

“Ook houdt het akkoord geen rekening met de rol van Iran als staatssponsor van terrorisme door de steun aan Hamas, Hezbollah en Hashd al Shaabi. Het geld dat Iran zou krijgen van het Westen zal rechtstreeks gaan naar deze terreurbewegingen. En tot slot is er de Iraanse ontwikkeling van lange-afstandsraketten, die waren nooit mee opgenomen in de deal en dat is toch wel noodzakelijk”, stelt Safai.

Regimewissel

Ondertussen pleit Francken onomwonden voor ‘regime change’ in Teheran:

Advertentie

“Een regimewissel in Teheran moet onze ambitie blijven, niet via een oorlog, wel door een streng handels-, tegoeden- en investeringsembargo en door het interne protest te voeden. Steeds meer Iraniërs komen immers in opstand tegen de islamistische theocratie met haar streng religieuze wetten, overal aanwezige geheime dienst en geloofspolitie. Er zijn weinig volkeren zo fier als het Iraanse volk. Terecht, in Perzië ligt de bakermat van onze beschaving. De regimewissel zal finaal voortkomen uit die fierheid en trots.”