Torhout fier op cartoonist die in Teheran prijs won

De cartoon die in Teheran een prijs won
De cartoon die in Teheran een prijs won

Dat een Belgische cartoonist in Iran deelnam aan de infame anti-Holocaust cartoonwedstrijd was al erg genoeg. Maar in het buitenland kijken ze raar op als ze horen dat deze cartoonist, Luc Descheemaeker (aka O-Sekoer), in ons land alle eer krijgt van zijn school, het Sint-Jozefsinstituut-College in Torhout. 

Hilde Crevits (CD&V), die niet alleen burgemeester is van Torhout maar tevens minister van Onderwijs, blijft al enkele maanden stil over het onderwerp wanneer hierover bevraagd door bezorgde landgenoten.
Descheemaeker won met zijn cartoon van de Israëlische veiligheidsmuur met daarop het bekende ‘Arbeit macht Frei’ opschrift uit het uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau trouwens één van de hoofdprijzen in Teheran.

Internationale kritiek
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, is vooral niet te spreken over de deelname aan de wedstrijd in Teheran. “Dat event stelt als criteria voor deelname dat je Israëli’s met nazi’s moet vergelijken en de Holocaust dient te ridiculiseren. Dan kan je achteraf moeilijk beweren dat je andere bedoelingen had”.

Irina Bokova, directeur-generaal van UNESCO noemde de Iraanse cartoonale:

“Een initiatief dat als doel heeft om het vermoorden van miljoenen Joden te bespotten en kan daarom enkel haat, geweld en racisme genereren”.

Ook Duitsland heeft de wedstrijd ontoelaatbaar genoemd en de Franse tekenaar Zéon, die de eerste prijs won, kan zich volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken aan een rechtszaak verwachten. Bij ons, niets van dat, in tegenstelling.

Vrije Meningsuiting
Volgens Freilich kan je in het kader van de vrije meningsuiting de cartoon niet verbieden.

Advertentie

“De vrije meningsuiting laat ook toe om kwetsende cartoons, die feitelijk gezien nergens op slaan, te publiceren. Maar als je weet dat zowel de UNESCO als verschillende landen waaronder Frankrijk, Duitsland en de V.S. de wedstrijd in Teheran veroordelen vanwege het antisemitische karakter, dan is het triest om te vernemen dat de directie van de Torhoutse school, het St.-Jozefsinstituut-College, de bizarre leraar feliciteert en blijft goedpraten”.

Andere tekeningen met hatelijkheden kunnen op bijval van Descheemaeker rekenen

Soort zoekt soort
Cnaan Liphshiz, de journalist die voor het persagentschap Jewish Telegraphic Agency het Joodse leven in Europa op de voet opvolgt, ontdekte nu een tweede cartoon waarbij de Vlaamse cartoonist een orthodoxe Jood als kindermoordenaar neerzet. Descheemaeker verspreidt tot slot ook de cartoons van Zéon, een Franse neofacist en negationist. Zéon is het goede maatje  van de veroordeelde Franse antisemiet Alain Soral en van de eveneens meermaals veroordeelde antisemiet Dieudonné.

Gekker moet het niet worden
De Europese verantwoordelijke voor de bestrijding van het antisemitisme Katharina von Schnurbein en directeur Els Keytsman van ons eigen Unia houden de tanden op elkaar. En ondanks alle ronkende verklaringen over nultolerantie voor antisemitisme is er vanuit politiek vlak nauwelijks of niets te horen. Het is nu te hopen dat minister Crevits alsnog in actie schiet.

Cartoonale 2017
Voor de wedstrijd in 2017 kondigt Teheran aan dat het thema van de volgende contest “het Zionistisch Kalifaat” zal zijn. Daarmee wil Iran dat tekenaars aantonen dat het terrorisme van IS eigenlijk dient om het zionisme te bevorderen. Descheemaeker zal dit jaar geen cartoon indienen voor de wedstrijd…
hij zal namelijk zetelen in de jury!