Kritiek op Ben Weyts, Joodse kwelduivel slaat nu ook toe in dossier koosjer slachten

Wapenbroeders. Minister Weyts en Moshe Friedman kijken door eenzelfde bril als het aankomt op koosjer slachten

Moshe Aryeh Friedman, de jarenlange kwelduivel van verschillende Joodse gemeenschappen in New York, Wenen en Antwerpen heeft weer toegeslagen. In zijn drang naar media aandacht heeft hij zich nu ook gemengd in het debat over ritueel slachten bij het Grondwettellijk Hof. Dit is een blamage voor minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) die “uitpakt” met de “gekke rabbijn” en de pers hierover contacteerde.

Voor alle duidelijkheid, en zoals reeds vele malen bericht, Moshe Aryeh Friedman is geen rabbijn zoals de titel bij de gewone Vlaming doet vermoeden. Ja, de man heeft een diploma rabbinale studies op zak – vergelijkbaar met een advocaat die zijn studies afrondt. Daarentegen leidt hij geen enkele synagoge, talmoedschool, gemeenschap of congregatie. Hij heeft ook geen volgelingen, zetelt in geen enkele rabbinale rechtbank of koosjerheidsinstelling. Terwijl de instellingen waar hij zogezegd als rabbijn of opperrabbijn fungeert, helemaal niet bestaan, tenzij op papier.

Meer nog, Friedman leeft volledig buiten de Joodse gemeenschap en bezoekt geen enkele synagoge, nochtans een verplichting voor orthodoxe Joden die drie maal per dag moeten bidden.

Sensatie

De man is een op sensatie beluste gek die in het verleden reeds de meest uiteenlopende standpunten heeft ingenomen. Zo verhuisde hij enkele jaren geleden met zijn gezin naar Teheran waar hij beste maatjes werd met de Iraanse president en Holocaustontkenner Mahmoud Ahmadinejad. Friedman wordt er ook van beschuldigd zelf negationist te zijn omdat hij de omvang van de Holocaust in twijfel trok en als een zionistisch complot omschreef. Nadien sloeg hij hiervoor mea culpa, onder andere tijdens een interview in Joods Actueel… om enkele jaren nadien opnieuw te hervallen.

Advertentie

Enkele jaren geleden haalde hij het nieuws toen hij zijn zoontjes onder politiebegeleiding ging inschrijven in een joods-orthodoxe meisjesschool. In 2014 daagde hij op bij het proces van Jejoen Bontinck en later kwam hij met de valse claim dat honderden Antwerpse jongeren zouden vechten in het Israëlische leger, een totaal van de pot gerukte uitlating die hem opnieuw media aandacht opleverde. Ondertussen reist hij de Arabische wereld af om toespraken te geven over het grote Zionistische monster, Israël.

Ben Weyts gemanipuleerd

Minister Weyts contacteerde zelf een journalist van het Laatste Nieuws om te melden dat hij een belangrijke Joodse medestander had gevonden. De titel in de krant luidde dan ook “minister Weyts pakt uit met Rabbijn”.

Onze hoofdredacteur, Michael Freilich, legde daarop uit wie Friedman in werkelijkheid is en noemde dit een blamage voor minister Weyts die zonder nader onderzoek een mafketel in de armen had gesloten.

De minister zag de bui al hangen en distantieerde zich door te stellen dat iedereen het recht heeft om zich te mengen in een procedure voor de rechtbank.

De vraag is nu of het kabinet Weyts Friedman hebben gegidst of bijgestaan in zijn procedure. Als dat het geval is, dan kan er sprake zijn van oneerlijke manipulatie van het gerecht en van de publieke opinie.

Eensgezind

Advertentie

Volgens minister Weyts toont de demarche van Friedman dat de Joodse organisaties, die een procedure aanspanden tegen het verbod op koosjer slachten, niet in naam van heel de gemeenschap spreken. Dat klopt dus niet. Net in dit geval is er grote eensgezindheid tussen zowel de religieuze gemeenschappen en de niet-praktiserende Brusselse Joden van het CCOJB.

Gantman

Joods Actueel polste bij de Antwerpse gemeenteraadslid, André Gantman, een partijgenoot van Ben Weyts. “Ik vraag al langer dat het Consistorie met een brief komt die duidelijk stelt dat Friedman geen rabbijn is en dat hij oneigenlijk gebruik maakt van deze titel. Zolang dat uitblijft, zal Friedman gebruik blijven maken van de naïviteit van velen.”