Onduidelijkheid over Wagnerconcert in Israël

Richard Wagner
Richard Wagner

Het Wagnerconcert dat deze maand in Israël zou worden gehouden, gaat niet door op de oorspronkelijke locatie. De universiteit in Tel Aviv waar het concert zou plaatsvinden, heeft het concert afgelast. Maar volgens de organisator zal het concert op een andere datum en locatie doorgaan, op 16 juni in het Tel Aviv Hilton.

Het zou voor het eerst zijn sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 dat er in het land een Wagnerconcert wordt gegeven. De Universiteit van Tel Aviv besloot het concert af te gelasten na felle kritiek van onder meer overlevenden van de Holocaust.

De muziek van de Duitse componist Richard Wagner ligt erg gevoelig in Israël. Dat bleek bijvoorbeeld in 2001 al eens. In Jeruzalem liepen toen veel aanwezigen weg nadat de Berliner Staatskapelle onder leiding van een Joodse dirigent een stuk speelde van Wagner’s opera Tristan und Isolde.

Wagner was een notoire antisemiet en bovendien was hij de favoriete componist van Adolf Hitler. Zijn muziek speelde ook in concentratiekampen en in nazi propaganda.

Afgelopen jaar speelde een Israëlisch orkest een stuk van Wagner op een gerenommeerd operafestival in het Beierse Bayreuth. Ook toen was er veel ophef. De Amerikaanse Vereniging van Holocaustoverlevenden en hun nakomelingen liet voorafgaand aan het optreden bijvoorbeeld weten het schandelijk te vinden dat het Israel Chamber Orchestra van plan was een stuk van Wagner te gaan spelen.

Advertentie

Het Wagnerconcert dat later deze maand in Tel Aviv gegeven zou worden, zorgde dus ook voor veel ophef. De universiteit beschuldigt de voorzitter van de vereniging die het concert organiseerde ervan dat nooit gemeld is dat er muziek van Wagner zou worden gespeeld. Volgens de universiteit heeft de vereniging dit opzettelijk verzwegen.

Het concert zou nu alsnog plaatsvinden op 16 juni in het Hiltonhotel in Tel Aviv, zei dirigent Asher Fisch donderdag. Het is nog onduidelijk of het hotel hiermee zal instemmen.

Bron: historiek.net & de telegraaf